Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Studija: cijepljenje protiv gripe smanjuje rizik od Alzheimera za 40 posto

Prema autorima studije, dovoljna je i jedna doza cjepiva

Brain neuro cell growth or damaging drawing with texture shading illustration isolated on dark background
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Prema novoj studiji sa UTHealth Houston, ljudi koji su primili barem jedno cjepivo protiv gripe imaju 40 posto manju vjerojatnost da će razviti Alzheimerovu bolest tijekom četiri godine, nego njihovi necijepljeni vršnjaci, piše Prevention.

Alzheimerova bolest je vrsta demencije koja utječe na pamćenje, razmišljanje i ponašanje. Ona je najčešći uzrok demencije, opći izraz za gubitak pamćenja i druge kognitivne otklone dovoljno ozbiljne da ometaju svakodnevni život. Alzheimerova bolest čini 60 do 80 posto slučajeva demencije.

Cijepljenje smanjuje rizik na nekoliko godina

U priopćenju za medije iz UTHealth Houston, znanstvenici su kazali da cijepljenje protiv gripe kod starijih osoba na nekoliko godina smanjuje rizik razvoja Alzheimerove bolesti. Snaga ovog zaštitnog učinka povećavala se brojem godina u kojima je osoba primala sezonsko godišnje cjepivo protiv gripe, odnosno stopa razvoja Alzheimerove bolesti bila je najniža među onima koji su dosljedno primali cjepivo protiv gripe svake godine, rekao je dr. Bukhbinder, voditelj istraživanja, u priopćenju za javnost.

“Buduća istraživanja trebala bi procijeniti je li cijepljenje protiv gripe povezano sa stopom progresije simptoma kod pacijenata koji već maju Alzheimerovu bolest”. Studija koja stiže dvije godine nakon što su znanstvenici sa UTHealth Houston otkrili moguću vezu između cjepiva protiv gripe i smanjenog rizika razvoja Alzheimera, ispitala je puno veći uzorak od prethodnog istraživanja, preko 900 tisuća cijepljenih protiv gripe i isto toliko necijepljenih pacijenata.

Praćenje je trajalo četiri godine

Tijekom četverogodišnjeg praćenja, 8,5 posto necijepljenih pacijenata razvilo je Alzheimerovu bolest prema 5,1 posto cijepljenih. Znanstvenici dr. Bukhbinder i dr. Paul E. Schultz u priopćenju za javnost naglašavaju snažan učinak cjepiva protiv gripe.

“Budući da postoje dokazi da nekoliko cjepiva može zaštititi od Alzheimerove bolesti, mislimo da to nije specifičan učinak cjepiva protiv gripe. “Prethodne studije pokazale su da je smanjen rizik demencije povezan i s prethodnim izlaganjima raznim cijepljenjima, kao onima protiv tetanusa, dječje paralize i herpesa. Dr. Bukhbinder je istaknuo da će biti vrijedno istražiti postoji li slična povezanost između cjepiva protiv covida i rizika od Alzheimera.

Upale pluća mogu povećati šansu razvijanja Alzheimera

Dr. Schultz je podijelio kako vjeruje da neke promjene poput upale pluća mogu aktivirati imunološki sustav na način koji pogoršava Alzheimerovu bolest, a druge stvari mogu to učiniti na način koji štiti od Alzheimera. “Jasno je da imamo puno za naučiti kako imunološki sustav pogoršava ili poboljšava ishode ove bolesti”.

Iako se još ne zna smanjuju li sva cjepiva rizik demencije, može se reći da je cijepljenje protiv gripe je dobra ideja u sprječavanju zaraze, ali i u sprječavanju nastanka Alzheimerove bolesti.