Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Uskoro počinje sezona gripe. Ove godine mogla bi biti posebno teška

Popustile su mjere vezane za covid, a one su jako dobro djelovale protiv gripe

Covid-19 is a virus pandemic affecting large part of the world during 2019 and 2020.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Sezona gripe na sjevernoj hemisferi je blizu, a stručnjaci upozoravaju da bi mogla biti posebno loša. Osim toga, dolazi u neprikladnom trenutku. Počinjemo uočavati rane znakove početka novog vala covida u Europi, infekcije su u porastu kao i slučajevi teških bolesti i hospitalizacija. Točno vrijeme početka gripe varira, ali može početi rasti u listopadu i obično prestaje do sredine ožujka. Vrhunac aktivnosti proteže se od prosinca do veljače, ali tijekom pandemije, širenje gripe je bilo promjenjivije.

Prošle godine veća aktivnost gripe primijećena je kasno u travnju, svibnju i lipnju. Ne zna se zašto, ali se pretpostavlja da su tada skinuta covid ograničenja što je gripi dalo šansu da se širi. Sezona gripe na južnoj hemisferi završava kad naša počinje. Njihova sezona bila je prilično loša što ne sluti na dobro ni za nas. Budući da smo posljednjih godina imali tako blagu sezonu gripe, nema puno imuniteta u populaciji, posebno kod vrlo male djece koja se možda nikada ni nisu susrela s gripom. Bez puno imuniteta gripa će se raširiti poput šumskog požara.

Još uvijek postoji puno nagađanja oko gripe

Popustile su mjere vezane za covid, a one su jako dobro djelovale protiv gripe, a moguće je da je jedna vrsta gripe izumrla, kažu stručnjaci koje je kontaktirao The New York Times. Iako je puno truda uloženo u razumijevanje gripe, još je puno nagađanja. Dio nagađanja je i pitanje kako dobro će godišnje cjepivo biti pogođeno jer se soj odabire mjesecima unaprijed.

Svjetska zdravstvena organizacija ima posebnu skupinu koja prati slučajeve gripe u svijetu i skuplja informacije kako različite vrste gripe postaju sve češće ili rjeđe. Kada dođe vrijeme za izradu novog godišnjeg cjepiva, oni pregledavaju sva provedena istraživanja i daju preporuke tvrtkama koje ih proizvode.

Znanstvenici dugo rade na univerzalnim cjepivima

Neke su godine cjepiva dobra, nekih godina nisu. Čak i u godini u kojoj cjepivo nije idealno pogođeno, dobro se cijepiti. U godini u kojoj je cjepivo dobro posloženo, spriječit će da se zarazite, a ako se zarazite, smanjit će vam izglede odlaska u bolnicu. U godinama kada cjepivo nije pogođeno, nećete imati toliku zaštitu od infekcije ali je još uvijek vjerojatnost da ćete završiti u bolnici puno manja.

Znanstvenici već dugo rade na univerzalnim cjepivima protiv gripe koja bi naučila imunološki sustav da prepozna dijelove virusa gripe koji se iz godine u godinu ne mijenjaju. Univerzalno cjepivo pružilo bi nam zaštitu godinama, možda i desetljećima.

Nošenje maski pomaže i kod gripe

Cijepljenjem protiv gripe štitite i druge oko vas tako da na koncu možda spašavate nečiji život. Nošenje maski i socijalno distanciranje pomaže i kod gripe. Pranje ruku je potencijalno još važnije kod gripe nego covida. Virus se prenosi dodirivanjem površina pa bi tijekom sezone gripe trebali redovito prati ruke i koristiti sredstva za dezinfekciju ruku.

Ako dobijete gripu, važno je da ostanete kod kuće, odmarate se kako bi ozdravili i smanjili mogućnost da zarazite druge. Ako dovoljno rano otkrijete gripu, mogu vam pomoći i neki antivirusni lijekovi koji mogu skratiti trajanje bolesti i težinu. I gripa može prerasti u pandemiju što se dogodilo nekoliko puta u posljednjih 150 godina. Najgora je bila pandemija 1918. godine kada je od gripe umrlo 50 milijuna ljudi. S oba virusa ne treba se igrati, kažu stručnjaci za The New York Times.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više