Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Pitanje zdravlja Da, najlakše je popiti lijek kad osjetimo žgaravicu. No, stručnjaci kažu da je možda ipak bolje učiniti nešto od ovoga

Promjene u načinu života i još neke mjere imaju najbolji učinak

FOTO: Jim Van Meggelen/Flickr

Veliki broj ljudi bori se sa žgaravicom, a znanstvenici kažu da će taj broj nastaviti rasti zbog pretilosti. Neugodan osjećaj kojeg žgaravica izaziva najčešće se javlja zbog štetnih životnih navika te je nju jednostavno liječiti – promjenom životnog stila i uzimanjem efikasnih biljnih preparata.

Povremena žgaravica nakon težeg obroka nije posebno alarmantno stanje, a ako se javlja više od dva puta tjedno, potrebno je proučiti uzroke i kontaktirati liječnika jer postoji potencijal da je žgaravica posljedica stanja gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Najčešći simptomi i uzroci žgaravice

Osjećaj žgaravice kod svakoga je različit ali najčešći simptom je jako pečenje ili nelagoda u prsima, odmah iza prsne kosti. Ponekad, žgaravicu prate i simptomi kao što su poteškoće s gutanjem i pojačana bol prilikom saginjanja i ležanja.

Najčešće, žgaravica nastaje zbog povećane količine kiseline u jednjaku. Kod zdravog metabolizma, prilikom gutanja hrane ušće jednjaka se opusti kako bi hrana mogla proći do želudca te se, kada hrana prođe, stisne kako ništa iz želuca ne bi dospjelo u jednjak. Želučane kiseline dospjevaju u jednjak i uzrokuju žgaravicu kada se donji sfinkter (ušće jednjaka) previše oslabi ili se opusti.

Koja hrana uzrokuje žgaravicu?

Pokazalo se da tek nekoliko vrsta hrane izaziva refluks. Upravo zbog tog sastavili smo kratki popis namirnica koje trebate izbjegavati:

 • crni papar
 • agrumi
 • ocat
 • kečap
 • umak od rajčice
 • pepermint
 • sok od naranče
 • senf
 • alkohol
 • kava
 • masna hrana
 • pržena hrana
 • čokolada
prehrana žgaravica
Shutterstock

Prirodni lijekovi za žgaravicu

Iako spada u skupinu citrusa, limun dokazano pomaže protiv žgaravice. Limunska voda ima prirodnu kiselost, a u kombinaciji sa sodom bikarbonom dobiva se blago lužnati napitak koji provjereno djeluje na umirivanje želučane kiseline. Jedan od najboljih saveznika u borbi protiv žgaravice svakako su i orašasti polodovi, a naročito bademi. Osim plodova badema, koji su savršen lijek za ublažavanje simptoma žgaravice, bademovo mlijeko je još bolja opcija.

Izbjegavajte šećer

Prehrana niskog glikemijskog indeksa čini čuda za one sa GERD-om. I pacijenti koji se godinama bore sa refluksom kažu da su im za manje od dva tjedna, nakon što su usvojili plan prehrane koji stabilizira šećer u krvi izbjegavanjem ugljikohidrata koji povećavaju glikemijski indeks, simptomi nestali. Puno ugljikohidrata može stvarati plinove i nadutost koji povećavaju pritisak na abdomen pa se sadržaj želuca diže u jednjak.

Promijenite piće

Ako je kava jedan od pokretača vaše žgaravice, pokušajte koristiti tamnije vrste kave da olakšate simptome. Jedna je europska studija utvrdila da espresso, francuska kava i druga gorka, tamnija prženja kave lakše padaju na želudac jer sadrže supstancu koja poručuje želucu da smanji lučenje kiseline.

Pripazite na kilažu

Debele žene tri puta češće imaju refluks nego osobe zdrave težine. Smanjenje težine može pomoći smanjenju rizika od žgaravice za 40 posto. Znanstvenici nisu sigurni zašto mršavljenje pomaže ali se misli da prekomjerno trbušno salo oko struka povećava pritisak na želudac i tjera kiselinu natrag u jednjak. Dodatna težina isto tako može utjecati na sposobnost pražnjenja želuca.

Prakticirajte meditaciju i umirivanje

Stres ne uzrokuje žgaravicu ali povećava osjetljivost jednjaka i mišića sfinktera, pa je potrebno manje kiseline da izazove simptome. Vježbanje je dobar način za smanjenje simptoma stresa, a ujedno možete i smršaviti. Trideset minuta vježbanja jednom tjedno smanjuje rizik refluksa za pola. Nemojte jesti sat prije i sat poslije vježbanja.

Spavajte na povišenom

Kiselina koja bi trebala ostati u želucu puno će prije pobjeći u jednjak i izazvati žgaravicu ako ležite ravnije ili se sagibate. Zato nikako nije dobro večeravati kasno jer bi trebali ostati uspravno tri sata nakon jela. Kao dodatno osiguranje, podignite položaj gornjeg dijela tijela u krevetu za dodatnih desetak centimetara da vam gravitacija pomogne u preveniranju simptoma žgaravice. Dobro je i spavati na lijevoj strani jer su neke studije pokazale da to pomaže probavi i ubrzava odlazak želučane kiseline iz želuca.

Dišite duboko

Istraživanje objavljeno u American Journal of Gastroenterology utvrdilo je da disanjem možete ukloniti žgaravicu. Osobe sa blagim refluksom moraju udisati i izdisati duboko i polako. Ako to rade 30 minuta dnevno, količina kiseline koja dospije do jednjaka biti će manja, pa tako i simptomi žgaravice. Iako je studija nije bila opsežna, stručnjaci kažu da je vrijedno pokušati.

Jedite manje porcije

Jako napunjen želudac stvara pritisak na mišić sfinktera pa će kiselina puno lakše proći prema gore. Osim toga, kao odgovor na obilne porcije, luči se više kiseline. Odmaranje tijekom jela pomaže, pa pokušajte ne jesti na brzinu. Kada ste relaksirani, temeljitije žvačete hranu, probavni sokovi slobodnije kolaju, a probavni mišići kontrahiraju se i opušaju pravilnije, kažu u Mayo klinici.

Povećajte unos vode

Kada počnete osjećati pečenje u prsima ili grlu, počnite piti vodu, malim gutljajima. Studija objavljena u Digestive Diseases and Sciences našla je da voda može biti učinkovitija od lijekova za suzbijanje lučenja kiseline. Voda neutralizira pH želučane kiseline za jednu minutu dok antacidima trebaju dvije minute, a drugim lijekovima i dva sata.

Uzimajte melatonin

Tijelo proizvodi visoke razine želučane kiseline između 10 uvečer i ponoći pa je zbog toga refluks čest po noći. Melatonin pomaže prestanku lučenja kiseline kada je vrijeme spavanju i sužava donji sfinkter ezofagusa, prevenirajući povrat kiseline.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više