Pitanje zdravlja

Znanstvenici su razvili sprej za nos kojim će se cijepiti protiv gripe, a možda i protiv koronavirusa

Ovo istraživanje otvara novi put za razvoj cjepiva protiv gripe, i to bez igle

A laboratory worker tests a nasal spray at the Pharma and Beauty factory in Saint-Chamas, southeastern France, on January 21, 2021. - The Pharma and Beauty company has developped a nasal spray based on ionised water, known for its antimicrobial properties, which eliminates 99% of the viral load. (Photo by NICOLAS TUCAT / AFP)
FOTO: AFP

Znanstvenici sa Sveučilišta Georgie State razvili su nazalni sprej kao cjepivo protiv gripe za koje kažu da bi moglo pružiti zaštitu od svih sojeva virusa influence, a moglo bi se prilagoditi i za borbu protiv drugih patogena, poput Covida-19, prenosi Study Finds.

Sezonske epidemije i potencijalne pandemije među najozbiljnijim su prijetnjama javnome zdravlju, a sprej za nos sadrži protein nazvan rekombinantni hemaglutinin, HA koji živi na površini virusa gripe.

S virusom gripe teško se boriti jer se može brzo razvijati i naučiti kako da se zaštiti od lijekova. Novi sprej mogao bi riješiti taj problem. “Naše istraživanje otvara novi put za razvoj cjepiva protiv gripe, bez igle koja su i logistički pojednostavljena”, kaže stariji autor studije, dr. Baozhong Wang, u priopćenju.

Sprej za nos sprječava infekciju na ključnom mjestu

Sprejem kroz nos unosimo nanočestice za jačanje imunološkog sustava. Sadašnja cjepiva ne djeluju protiv različitih sojeva gripe, a nazalni sprej je obećavajuća strategija. Dišni putevi su ulaz za viruse, pa sprej za nos sprječava infekciju na ključnome mjestu, kažu znanstvenici. On također može potaknuti sustavne imunološke odgovore u cijelome tijelu. Cjepiva koja se ubrizgavaju u mišić ne izazivaju imunološki odgovor sluznice u dišnim putevima.

“Konvencionalna cjepiva protiv gripe pretežno izazivaju stvaranje antitijela. Novija istraživanja pokazuju da odgovori plućnih T-stanica neophodni za optimalnu zaštitu od infekcije”, kaže Wang.

“Razvoj odgovora plućnih T-stanica zahtijeva cijepljenje respiratornim putem ili infekciju virusom influence. Naše istraživanje otvara novi put za razvoj cjepiva bez igle, logistički pojednostavljenih”, zaključio je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu