1500 ljudi hoda Zagrebom u Gay Pride povorci. Vrlo mirno, čini se

Povorka je oko 16 sati krenula s Marulićevog trga, idu prema Ribnjaku

FOTO: twitter

Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji – Zagreb Pridea 2015. pod sloganom “Glasnije i hrabrije: Antifašizam – bez kompromisa!“ u subotu oko 16 sati krenula je s Trga Marka Marulića središtem grada prema parku Ribnjak, a u pratnji i osiguranju policije je oko 1500 sudionika. Organizatori navode da Prideom žele pokazati nezadovoljstvo i zabrinutost smjerom u kojem Hrvatska i njeno društvo idu.

Sudionici povorke nose parole “Bilo kuda lezbijske svuda”, “Svi smo mi homo”, ” ‘Ko TITO grize obraze”

Sudionicima Zagreb Pridea u znak podrške pridružili su se i predsjednica ORaH-a Mirela Holy, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Bojan Glavašević, te saborski zastupnici HNS-a Sonja Konig, Igor Kolman i Boris Blažeković.

Šovinizam i jednoumlje

LGBTIQ (Lezbijke, Gejevi, Biseksualci, Transrodne, Interseksualne i Queer osobe) osobe žele istaknuti nezadovoljstvo i zabrinutost političkom situacijom pa ove godine povorku posvećuju građanima Hrvatske, kažu organizatori.

“Ne želimo mirno stajati i šutke gledati kako se u javnosti promovira isključivost, šovinizam, jednoumlje, nasilje, ustašovanje i fašizam”, stoji u proglasu organizatora Zagreb Pride 2015. uz poruku da je Povorka ponosa “najveći politički prosvjed u Hrvatskoj”.

Odgovor na mržnju

“Dok postoje oni koji neumorno zazivaju ratove, postojat ćemo i mi da se borimo za društvo mira, suživota i solidarnosti. Moramo zaustaviti daljnje političko, ekonomsko i moralno razaranje društva. Odgovor radikalizaciji i mržnji mora biti zajednički glas široke i ujedinjene progresivne fronte”, poručili su iz odbora Zagreb Pridea.

Potporu Zagreb Prideu u petak je dala i Radnička Fronta koja je pozvala članove i simpatizere da se pridruže povorci.

Povorka ponosa LGBTIQ je s Marulićevog trga krenula središnjim zagrebačkim ulicama do parka Ribnjak gdje će se održati prigodni program, koji će završiti koncertom Nipplepeoplea. Završna zabava “Pride Partycipacija” održat će se u klubu Močvara i pogonu Jedinstvo.

Gay pride Zagreb

Zatvoreni dijelovi grada

Za vrijeme kretanja povorke ulicama Farkaša Vukotinovića, Savskom ulicom, Rooseveltovim trgom,Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Jelačića, ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom i Šoštarićevom do parka Ribnjak policija će od 16 do 17 sati zatvarati pojedine prometnice, te je pozvala Zagrepčane na razumijevanje i strpljenje.

Kako bi javno okupljanje proteklo mirno i bez izgreda, policija je pozvala i na dostojanstveno ponašanje, upozorivši da se cijela povorka snima.