Sedmorica uhićenih u akciji u Parizu pušteni su na slobodu. Zadržan samo mladić koji je teroristima dao stan

Mladić koji je teroristima dao da se koriste njegovim stanom ostao je u pritvoru

AFP

Francuski javni tužitelj objavio je u subotu da je oslobođeno sedam osoba uhvaćenih u oružanoj operaciji povezanoj s prošlotjednim terorističkim napadima, prenijeli su francuski mediji.

U velikoj operaciji ubijen mozak napada u Parizu

Francuska policija izvela je operaciju u pariškoj sjevernoj četvrti Saint Denis u srijedu prije zore kako bi uhvatila 28-godišnjeg Abdelhamida Abauda, Belgijca iz Maroka koji se smatra mozgom terorističkih napada 13. studenoga u kojima je poginulo 129 ljudi, a 352 ljudi je ozlijeđeno.

Policija je pronašla tijela Abauda, njegove rođakinje Hasne Aitboulachen i još jednog neidentificiranog muškarca nakon racije. Također su priveli osam osoba koje su bile u zgradi ili pored nje.

Osma osoba, mladi čovjek koji je teroristima dao da se koriste njegovim stanom, ostao je u pritvoru, navodi Saturday’s report.

Salah Abdeslam još na slobodi

Salah Abdeslam i dalje je najtraženiji čovjek u Europi. Nakon pariških napada nalazi se u bijegu.

Osim od policije, nagađa se da se Abdeslam skriva i od pripadnika tzv. Islamske države, koji bi mogli biti bijesni zato što nije učinio ono što i ostali – aktivirao svoj pojas s eksplozivom. Neki španjolski mediji objavili su kako je francuska policija poslala obavještajnim agencijama diljem Europe slike na kojima Abdeslam nosi velike naočale i periku, i navodno se koristi imenom Yassine Baghli.

islamist abdeslam salah foto corriere della sera

Produljena zabrana javnih manifestacija

Pariške vlasti također su rekle u subotu da je u francuskome glavnom gradu na snazi zabrana manifestacija na javnim prostorima, koja će trajati do 30. studenoga u ponoć.

Pariška policija objavila je u subotu da se do kraja studenoga, do početka svjetske konferencije o klimi, produljuje zabrana održavanja manifestacija u prijestolnici i široj regiji, koja je na snazi od 13. studenoga kada su izvedeni teroristički napadi u Parizu.

AFP
AFP AFP

Odluka zabrane “manifestacija na javnim prostorima” traje do 30. studenoga u ponoć.

Manifestacije neće biti dopuštene ni na dan otvaranja Svjetske konferencije o klimi (COP21) na kojoj će u Parizu sudjelovati stotinjak svjetskih čelnika.

Parižani pojačali mjere sigurnosti na vodocrpilištima

Mjere sigurnosti pojačane su na pariškim vodocrpilištima, dva dana nakon što je francuski premijer Manuel Valls upozorio kako toj zemlji prijete napadi terorista kemijskim i biološkim oružjem.

Valls je to istaknuo u govoru kojim je pozvao francuske zastupnike da produže izvanredno stanje u zemlji za još tri mjeseca, zbog bojazni od novih napada. “Može postojati rizik od kemijskog ili bakteriološkog oružja”, kazao je premijer.