Roglić misli da se Prgomet nije trebao sastati s Milanovićem, ali i da mu je Most prije izbacivanja morao pružiti šansu da objasni taj sastanak

Jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika u emisiji Nedjeljom u 2

FOTO: HRT

Ove je nedjelje gost emisije Nedjeljom u 2 bio Branko Roglić, jedan od najbogatijih Hrvata, prenosi HRT. O Rogliću se u posljednje vrijeme govori više otkako je Mostu u kampanji donirao 20.000 kuna, a obećao je i da će ovu političku opciju pomagati i dalje bude li ustrajala na obećanim reformama.

Roglić je u Stankovićevoj je emisiji naglasio i da cijeni i Dragu Prgometa i Božu Petrova, ali da Prgometu zamjera što je otišao u tajnosti i na vlastitu ruku pregovarati s premijerom Milanovićem, dok Mostu predbacuje što Prgometu nisu dali šansu da objasni svoj čin prije nego što su ga izbacili iz stranke.

Nova Vlada od nezavisnih stručnjaka

Branko Roglić je uvjeren kako je vrijeme koje si je Most uzeo kako bi dogovorio uvjete pod kojima će se sastaviti nova Vlada prijeko potrebno i dobro utrošeno jer smatra da s takvom vrstom pregovora ne valja srljati.

Čini se da poznati poduzetnik ne vjeruje da je velika koalicija u ovom trenutku optimalno rješenje za Hrvatsku, ali zato je uvjeren kako bi se nova Vlada trebala formirati od nezavisnih stručnjaka kojima bi na čelu bio Mostov kandidat.

Zagovara princip švedskog kapitalizma

“Važno je pošteno zaraditi svoj posao. Zato što sam kapitalist ja sam ‘desnica’, ali sam u srcu socijaldemokrat”, poručio je Roglić koji zagovara princip ‘švedskog’ kapitalizma. Radnici u njegovim tvrtkama imaju prosječnu plaću 7.200 kn. “Nikad nijedan radnik nije čekao svoju plaću i doprinose i nikad nijedna banka nije čekala anuitet”, kazao je u razgovoru sa Stankovićem.

U svoje slobodno vrije uživa, kaže, u ribolovu, u pomaganju kulturi i ljudima kojima je pomoć potrebna. Roglić smatra kako su najveća komparativna prednost Hrvatske – more i obala te Slavonija. “Hrvati su dobri i u proizvodnji softvera, a trebalo bi se baviti i marikulturom”, dodao je. Uzor mu, istaknuo je, vlasnik Ikee.

Tri poruke političarima

Političarima je uputio tri poruke. “Prije svega treba rezati administraciju koja je golema i neprimjerena našem gospodarstvu te loša i neučinkovita. Paralelno, trebalo bi restrukturirati javna poduzeća koja su potpuno neefikasna i veliki su trošak za realnu ekonomiju, jer su njihovi proizvodi skupi. Treba privatizirati sve što je moguće privatizirati”, kazao je Roglić.

Ne vjeruje niti da bi ministrima i saborskim zastupnicima trebalo smaniti plaće. “Ministar je u svakoj zemlji ministar. Neka ih bude manje ali moraju biti dobro plaćeni i efikasni”, zaključio je Branko Roglić.