Prgomet danas osniva stranku pod nazivom Hrvatska inicijativa za dijalog

Kao udruga, HRID je osvojio tri saborska mandata u I. izbornoj jedinici

09.11.2015., Zagreb - Clanovi Mosta nezavisnih lista sastali su se u stranackim prostorijama gdje bi trebali donijeti bitne odluke i odrediti daljnju strategije. Drago Prgomet.
Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Udruga Hrvatska inicijativa za dijalog (HRID) održat će skupštinu u vezi s najavljenim osnivanjem stranke, obavještava redakcije HRID.

Skupština će se održati u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva 2), a izjave za medije predviđene su u 19 sati, navodi se u obavijesti.

Bivši član Nacionalnog vijeća Mosta Drago Prgomet najavio je u nedjelju navečer da će njegova udruga HRID, s kojom je sudjelovao na prethodnim parlamentarnim izborima u sklopu platforme Most nezavisnih lista, nastaviti svoj rad kao politička stranka, koja će u ponedjeljak održati osnivačku skupštinu.

Stranka HRID nastavit će raditi u okviru političke platforme Most koji, istaknuo je Prgomet, ima njihovu apsolutnu potporu sve dok se zalaže za reforme poput javne uprave, teritorijalnog ustroja i visokog obrazovanja. Udruga HRID osvojila je tri saborska mandata na listi Mosta u prvoj izbornoj jedinici.

Najava osnivanja stranke

Podsjetimo, osnivanje stranke Prgomet je najavio u nedjelju gostujući na HRT-u. “Božo Petrov je mladi čovjek i pravedan, žao mi je da je izmanipuliran, a nadam se da neće biti izmanipuliran kada se bude formiralo Vladu. Odluku mogu donijeti samo nezavisni zastupnici Mosta. Taj moj dolazak, odnosno nedolazak je bio u biti dolazak na sastanak sa saborskim zastupnicima, a ne na Nacionalno vijeće”, rekao je Prgomet za HRT.

Nije želio odgovoriti tko ga je konkretno pozvao. “Svjedočili ste zadnjih dana da se zbog manjih prekršaja izbacuje iz političke platfrome Most zbog jednog susreta s premijerom. Ne bi bilo korektno dovesti te ljude u takvu situaciju”, reako je Prgomet. “Bilo je poziva”, dodao je.

Posebno mu je problematičan, kako kaže, utjecaj ljudi iz Nacionalnog vijeća, koje je smatrao savjetodavnim tijelom.

Tko odlučuje o formiranju Vlade

Na pitanje tko manipulira Petrovom, Prgomet je bio sudržan i bez komentara.

Prgomet je rekao da su osvojili tri saborska mandata na listi Mosta u prvoj izbornoj jedinici na proteklim izborima te poručio da ne postoji tijelo koje ih može izbaciti iz Mosta, osim ako stranka sama ne odluči.

“Odluke o tome, te o formiraju Vlade ne mogu biti odluke Nacionalnog vijeća nego odluke 19 članova Mosta koje su građani izabrali da budu saborski zastupnici”, dodao je Prgomet koji je najavio osnivanje nove stranke – HRID. Ta će stranka, poručio je – i dalje podržavati političku platformu Most.

Nije htio reći podržava li Petrova za mandatara

Prgomet je rekao da su osvojili tri saborska mandata na listi Mosta u prvoj izbornoj jedinici na proteklim izborima te poručio da ne postoji tijelo koje ih može izbaciti iz Mosta, osim ako stranka sama ne odluči.

Upitan hoće li u novu stranku povući svoje simpatizere koji su ostali u Mostu, istaknuo je da će oni sami odlučiti kako će dalje politički djelovati.

Nije htio odgovoriti podržava li i dalje čelnika Mosta Božu Petrova za mandatara nove vlade, te poručio da će o tome odlučiti politička stranka HRID, i to ne “na klauzuri”, nego po načelu jedan član jedan glas.