Ostojić kaže da ekonomskih migranata ima samo 1,6 posto od ukupnog broja pa nema problema sa zaustavljanjem

Ministar je objasnio što znače pojačane kontrole na granicama Europske unije

FOTO: PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u ponedjeljak da prolazak izbjeglica kroz Hrvatsku teče bez teškoća te da nema problema u vezi sa zaustavljanjem vala ekonomskih migranata koji, po njemu, čine samo 1,6 posto u ukupnom broju osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana kroz Hrvatsku je prošlo 6305 osoba, rekao je na konferenciji za novinare u tranzitnome centru u Slavonskome Brodu ministar Ostojić, dodajući da je izbjegličkom rutom kroz Hrvatsku dosad prošlo 435.635 osoba.

Promjene rute zbog radova na povožnjaku

Ostojić je rekao da će zbog radova na podvožnjaku ispod pruge Zagreb-Vinkovci u Slavonskome Brodu sljedeća dva tjedna prijevoz izbjeglica iz Šida (Srbija) do izbjegličkog centra u Slavonskome Brodu teći po novom režimu.

Počevši od danas, izbjeglice se vlakom prevoze od Šida do Garčina, 17 kilometara istočno od Slavonskoga Broda, a zatim autobusima do tranzitnoga centra, gdje se obavlja registracija i pruža humanitarna i zdravstvena pomoć.

Prijevoz od Slavonskoga Broda prema Sloveniji ovisit će o dogovoru s tom susjednom zemljom i njezinoj odluci o mjestu na kojem će izbjeglice prelaziti granicu. Ako izbjeglice budu išle u Dobovu, predviđeno je da ih se iz Slavonskog Broda prevozi u Garčin na vlak. U svim ostalim slučajevima prevozit će se autobusima.

Pojačane kontrole oružja i putnika

PXL_231115_12245137
Ranko Ostojić rekao je da prolazak izbjeglica kroz Hrvatsku teče bez poteškoća PIXSELL

Na novinarsko pitanje ministar je objasnio što znače pojačane kontrole na granicama Europske unije, što je bila jedna od triju glavnih tema o kojima su ministri vanjskih poslova razgovarali na sastanku održanom u petak.

“Dogovorena je obveza policijskih službenika da obavljaju sustavnu kontrolu svih putovnica. Kako je Hrvatska vanjska granica EU, dolazi do zastoja”, rekao je Ostojić i zamolio građane za razumijevanje. Među mjerama o kojima su ministri razgovarali u Bruxellesu je i pojačana kontrola oružja, posebno onog koje je prema službenim evidencijama “neutralizirano”, te uvođenje kontrole popisa putnika na zračnim linijama unutar Europske unije.

Na pitanje novinara o mogućoj jednokratnoj zajedničkoj registraciji izbjeglica na ruti, Ostojić je odgovorio da je praktično moguća, ali nije u skladu s pravilima vezanim za schengenski režim nadzora granica Europske unije, zbog čega nije realno uvođenje takve prakse.