Nekad je nužno odabrati stranu

3500 obitelji želi državne poticaje za energetsku obnovu svojih kuća

U prvih šest tjedana poziva za poticaj veliki interes građana

18.06.2013., Koprivnica - Postavljanje toplinske izolacije i zastite od vlage na Obrtnickoj i srednjoj skoli. Radovi se financiraju u sklopu projekta drzave da procelja svih zgrada javnih ustanova oblozi tim vrstama izolacije radi ustede energenata i zastite od propadanje te da se tom incesticijom ujedno pokrene obrtnistvo. 
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

ZAGREB – U prvih šest tjedana javnog poziva za dobivanje državnih poticaja za energetsku obnovu kuća stiglo je gotovo 3500 prijava, a dosad je za obnovu kuća odobreno 807 ugovora, objavilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Na temelju dosad odobrenih ugovora vrijednost radova procjenjuje se na 61 milijun kuna, a najveći interes građani pokazuju za obnovom pročelja kuća i stolarije, rekao je u petak u Sesvetama ministar Mihael Zmajlović na tribini o energetskoj učinkovitosti.

Građani se mogu prijaviti i za ugradnju sustava obnovljivih izvora energije. Za energetsku obnovu kuća građani mogu ostvariti poticaje od 40 do 80 posto visine ukupne investicije. Energetski obnovljene kuće mogu ostvariti uštede na troškovima grijanja i hlađenja od 30 do 60 posto, dok se, primjerice, zamjenom električnog bojlera za grijanje solarnim sustavom godišnje može uštedjeti od 2300 do 3500 kuna.

Jednostavnija prijavna procedura

Ministarstvo zaštite okoliša napominje kako je čitave prošle godine odobreno oko 1500 ugovora, a ove godine očekuju znatno bolje rezultate, zahvaljujući izmijeni Programa energetske obnove kuća i jednostavnijoj prijavnoj proceduri. Za obnovu kuća mogu se javiti svi građani koji to žele, a lani to nije bilo moguće jer su obnovu kuća građanima omogućavali gradovi i općine, rekao je ministar Mihael Zmajlović.

Sada je dovoljno obaviti energetski pregled kuće kod ovlaštenog certifikatora, zatražiti ponudu izvođača radova te dokumentaciju poslati direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Lani je tek trećina gradova i općina uopće omogućila građanima sa svog područja da se jave na natječaj pa je za energetsku obnovu kuća bila iskorištena smo četvrtina osiguranog novca.

Poticanje gospodarstva?

Za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Fond je osigurao 600 milijuna kuna što će omogućiti investicije vrijedne gotovo 1,5 milijardi kuna, kažu u Ministarstvu. Uz pozitivne učinke na okoliš ti projekti, kažu u Ministarstvu, podižu kvalitetu života građana i potiču gospodarstvo jer poslove energetske obnove obavljaju, uglavnom lokalni, hrvatski obrtnici i tvrtke.