5 najbizarnijih momenata s današnjeg Aktualnog sata

Premijer je većinu vremena proveo omalovažavajući oporbene saborske zastupnike

ZADNJA IZMJENA: ruj 16, 2020
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor danas je Aktualnim satom počeo svoje redovno zasjedanje u 10. sazivu. Na pitanja 41 zastupnika do nešto iza 14 sati odgovarali su premijer Andrej Plenković i njegovi ministri. Premijer je od samog jutra ismijavao oporbu, no neki od zastupnika nisu mu ostali dužni. Žestoko mu je uzvratila, primjerice, SDP-ova Mirela Ahmetović koja je ga je usporedila s Ivom Sanaderom.

Zanimljiv je bio i istup nove zastupnice HDZ-a Maje Grbe Buljević koja je s ministrom zdravstva izvela svojevrsni igrokaz, a potegnulo se, naravno, pitanja nošenja maski. Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih momenata današnjeg Aktualnog sata.

Novi zastupnici na meti premijera

Premijer je žestoko krenuo već nakon prvih pitanja pa je tako reagirao na ona koja su mu postavili Dario Zurovec iz Fokusa i Marijana Puljak iz Pametnog. Nezadovoljan njihovim kritikama, Plenković im ih je podrugljivo pitao kako oni, kao novi saborski zastupnici, koji su u sabornici samo tri mjeseca, mogu držati lekcije o ponašanju u Saboru.

Marijana Puljak je, naime, uz pitanje o tome kani li Vlada ukinuti obavezne članarine za gospodarsku i obrtničku komoru te Hrvatsku turističku zajednicu, dometnula da je građanima dosta bahatosti i svađa na Aktualnom satu, što je očito naljutilo premijera. Zurovca je, pak, zanimalo iz kojih izvora će se financirati obnova Zagreba, a nakon odgovora je zaključio kako treba biti iskren i priznati da novca nema. Ni to se nije svidjelo premijeru koji mu je zamjerio i što komentira zakon za koji nije glasao.

Plenković k’o Sanader

Mirela Ahmetović iz SDP-a premijeru danas nije ostala dužna na njegove kritike. Odnosno, žestoko je udarila po njemu. Prvo je pitala znači li nedostatak podrške HDZ-a zagrebačkom izvještaju o proračunskoj potrošnji da Milan Bandić više nema premijerovu zaštitu i može li se očekivati ​​da Bandić ode u Remetinec. Plenković joj je uzvratio kako je ona s mora, a postavlja pitanja vezana uz Zagreb te da to nije u redu. Uputio ju je da postavlja pitanja vezana uz LNG terminal, budući da je s Krka, te da o tome mogu razgovarati.

To je razljutilo Ahmetović koja je rekla da je premijer nikada nije pozvao da razgovaraju o LNG terminalu, a da su to mogli kada je za to bilo vrijeme. “Vaše nadmeno ponašanje govori sve o vama i netko vam to mora reći. Ničija nije gorjela do zore pa neće ni vaša, morat ćete jednom za sve odgovarati. Neodoljivo me podsjećate na Ivu Sanadera, ratnog profitera. Pazite da ne završite kao on”, kazala je Ahmetović.

Namještanje državnih stručnih ispita

SDP-ova Vesna Nađ premijera je pitala što je poduzeo da Vladini dužnosnici budu spriječeni u zloporabi ovlasti i trgovanju utjecajem, referirajući se na aferu s namještenim državnim stručnim ispitima. Plenković je rekao kako je dio taktike i odvraćanje te da oni koji su to jednom probali više sigurno neće. “Što se tiče tog procesa, dio penalne politike je i prevencija. Mnogi koji bi to pomislili napraviti to neće, i to je dobro”, kazao je.

Nađ se potom upitala kako se Vladi moglo dogoditi da u savjet za sprječavanje korupcije imenuje Josipu Rimac te zaključila da tu ne pomažu nikakvi zakoni. Rekla je da bi bilo dobro osigurati neki priručnik na tu temu za osobe koje su na dužnosti.

Igrokaz između Grbe Buljević i Beroša

Novoizabrana HDZ-ova zastupnica Maja Grba Buljević i ministar Vili Beroš izveli su danas u sabornici svojevrsni igrokaz kojim su željeli pokazati kako su puno učinili u obrani od koronavirusa. Buljević je prvo čitajući s papirića govorila kako je pandemija zahtijevala stručan pristup, da je bila izazov za sve zdravstvene radnike, a potom je pohvalila ministra.

“Pravodobnom reakcijom koju je zdravstveni sustav proizveo u pripremi, prevenciji, pripravnosti i odgovoru na ovu kriznu situaciju geografski malu RH stavili ste uz bok svjetskih sila koje su imale adekvatan odgovor na ovu noćnu moru”, rekla je te zaključila kako je izvan radara prošla “izvrsna priča o primarnim intenzivističko-respiratornim centrima”. Ministra je zatražila da pojasni čemu služe ti centri.

Beroš je odmah spremno odgovorio na njeno pitanje te je istaknuo kako je potpuno u pravu. “U udžbenicima nije pisalo kako odgovoriti na ovu ugrozu, i moram reći da smo učili i prilagođavali se u hodu“, kazao je nakon čega je iznio zapanjujuća postignuća Stožera i cijelog zdravstvenog sustava. Usput je zajamčio da je “spreman izaći na kraj sa svim krizama koje bi mogla donijeti jesen”.

Maske i alergije

Svakako jedan od najluđih trenutaka bila je danas situacija vezana uz epidemiološke mjere, točnije nošenje maski. Naime, potpredsjednik Sabora Željko Reiner upozorio je zastupnika Zlatka Hasanbegovića kako tijekom rasprave nije nosio masku. A pritom se, kako je kazao Reiner, tijekom izlaganja stalno dodirivao rukama po licu.

“Gledao sam vas i stalno ste si dodirivali lice, to vam je najgore za širenje Covida”, kazao je Reiner, “Imam stanovite alergijske reakcije na neke ljude i pojave”, odgovorio mu je na to Hasanbegović.

Zdravka Grund
Telegram autor
1744 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program