Gospodinu Bandiću sumanuto je stalo tko održava rasvjetu u Zagrebu. Toliko da ignorira odluke Vlade

Prvo je bio rat u koaliciji u Zagrebu. Pa unutar HDZ-a. Pa unutar koalicije u državi. A sad Grad praktički odbija postupati po odlukama Vlade.

FOTO: Borna Filic/PIXSELL

Priča o održavanju javne rasvjete u nekom gradu se, blago rečeno, ne čini materijalom za razvijanje iole dramatičnije radnje. Priča o održavanju javne rasvjete u Zagrebu, međutim, pravi je politički triler s pikantnim sastojcima, stotinama milijuna kuna, brutalnim svađama unutar stranaka i koalicija u samom gradu, prijetnjama stabilnosti i samoj vladajućoj koaliciji u državi, anonimnim kaznenim prijavama u kojima se govori o stotinama tisuća eura mita, neobičnim kompromisima i nezakonitim odlukama.

I da je, kako sad stvari stoje, vrlo upitno hoće li nastavak rada na održavanju javne rasvjete u Zagrebu od sutra biti – ilegalan.

Optužbe da su uvjeti kreirani za jednu tvrtku

Naime, prije nekoliko dana Ministarstvo graditeljstva obustavilo je primjenu odluke Gradske skupštine Grada Zagreba od 4. rujna po kojoj se gradonačelniku omogućava da sklopi ugovor s tvrtkom za održavanja javne rasvjete bez potrebe da se o tome izjašnjava Gradska skupština. Ugovor bi bio sklopljen nakon provođenja javnog natječaja.

Dok odluka ovih dana nije bila poništena zvučalo je to kao idealno rješenje za političke muke Milana Bandića oko održavanja javne rasvjete. Prvo se 2014. godine digla velika frka u Gradskoj skupštini jer tadašnji koalicijski partneri nisu htjeli pristati na to da tvrtka (Elicom d.o.o.) koja je opet dobila posao i koja se jedina javila na natječaj diže cijenu održavanja s 18 na 32,7 milijuna kuna godišnje. Nakon osmomjesečnog natezanja za dva glasa je odluka ipak progurana kroz Gradsku skupštinu.

Ove godine, kad se trebalo ići u novi natječaj, frku je već digla odluka o uvjetima natječaja, jer su djelovali predetaljno, odnosno, kako su neki zastupnici posumnjali, kao kreirani za točno određenu firmu. Sadašnji Bandićev koalicijski partner, HDZ, je htio da se godišnji iznos za održavanja rasvjete smanji, te da ugovor bude sklopljen na dvije, a ne na četiri godine.

Prijetnje, pisma i kaznene prijave

Bandić se tome protivio, ali uzalud – dvaput je dobio crveno svjetlo na Gradskoj skupštini dok nije popustio i odlučio prihvatiti uvjete HDZ-a, smanjiti iznos za deset posto i ugovor sklopiti na dvije godine. Međutim, postignuti dogovor je zatim odbilo predsjedništvo zagrebačkog HDZ-a koje vodi Andrija Mikulić i Bandić je i treći put na Gradskoj skupštini dobio odbijenicu. Ljut, izišao je za govornicu i pričao o potrebi preispitivanja koalicije na gradskoj, ali i državnoj razini (u saborskom Klubu zastupnika Bandićeve Stranke rada i solidarnosti, reformista i nezavisnih nalazi se osam zastupnika, a moguće da bi im se uskoro mogla pridružiti i deveta članica, donedavna dopredsjednica HNS-a Marija Puh).

Cijela priča je razotkrila i sukob unutar zagrebačkog HDZ-a, između Drage Prgometa, predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini i Andrije Mikulića. Prgomet je o zavrzlami oko javne rasvjete koja je zaprijetila koalicijama na gradskoj i državnoj razini pismom detaljno izvijestio i premijera Andreja Plenkovića. Mediji su u srpnju pisali i kako je protiv predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Andrije Mikulića, šefa HDZ-a u Zagrebu, te dvojice članova Predsjedništva Gradskog odbora HDZ-a, netko anonimno podnio kaznenu prijavu zato što su navodno tražili 500 tisuća eura od firme zainteresirane za pružanje usluga javne rasvjete u Zagrebu.

Stoga je rujanska odluka o tome da se, zbog usklađivanja s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu, cijeli posao oko sklapanja ugovora o održavanju javne rasvjete daje u ruke Bandiću djelovala kao politički relativno najbezbolniji kraj priče.

“Netko u Zagrebu ne poštuje zakon”

Odluka je međutim, kako je ovih dana ustvrdilo Ministarstvo graditeljstva, suprotna baš Zakonu o komunalnom gospodarstvu. Naime, kako je na HRT-u 4 jutros objasnio državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, problem je u odredbi po kojoj se postojeći ugovor o održavanju javne rasvjete može nastaviti primjenjivati i nakon njegovog isteka – sve do sklapanja novog ugovora.

“Zakon je nedvosmisleno propisao da čim taj ugovor istekne on se ne može produžiti nego se treba po Zakonu o javnoj nabavi sklopiti novi ugovor”, kazao je Uhlir. To se, međutim, nije dogodilo. “Onaj tko upravlja gradom mora znati što se zbiva, morao je znati da se u Saboru donio zakon 13. srpnja u dva čitanja, stupio na snagu 4. kolovoza, sve se znalo šest mjeseci unaprijed. Trebalo se pristupiti javnoj nabavi, službe u Gradu Zagrebu nisu odradile svoj posao. Neprihvatljivo je objašnjenje da bi se Zagreb našao u teškoj situaciji. Netko je kriv što se ne poštuje zakon”, rekao je Uhlir.

Situacija je u ovom trenutku sljedeća – ugovor Grada Zagreba i Elicom d.o.o. traje do 17. listopada. To je sutra. Procedura javne nabave nije ni blizu zaključenja.

Grad sasjekao odluku Ministarstva

U Gradu, međutim, smatraju da održavanje rasvjete nije upitno. Kako nam je pismeno odgovorio pročelnik nadležnog gradskog ureda Dinko Bilić, već je sklopljen aneks postojećem ugovoru s Elicom d.o.o. kojim je regulirano održavanje javne rasvjete do dovršetka postupka javne nabave. Dakle, napravili su upravo ono što je Uhlir izdvojio kao nedvosmisleno protuzakonito.

Iz Bilićevog odgovora Telegramu je očito i da Grad Zagreb ide na direktnu konfrontaciju s ministarstvom oko ove teme. Naime, svoju poništenu rujansku odluku i dalje smatraju u potpunosti usklađenom s novim zakonom. “Ističemo da uopće nije jasno zbog čega se odluka Odluka Grada obustavlja od primjene, obzirom da Odluka Ministarstva u obrazloženju ne pruža nikakvu pravnu analizu, niti obrazloženje stava ministarstva”, kaže pročelnik Bilić.

Ukratko, na sve sukobe koji su se već nataložili oko priče o lukrativnom poslu održavanja rasvjete u Zagrebu, sad dolazi i otvorena konfrontacija Ministarstva, dakle Vlade i Grada Zagreba koja bi epilog mogla dobiti tek na sudu. Hoće li ova eskalacija izazvati nove političke valove koji bi mogli uzburkati čuveno stanje “stabilnosti” na državnoj razini vidjet će se narednih tjedana.