8 stvari koje biste trebali znati o upravo kažnjenom kartelu zaštitara

Klemm i Marić navodno su dogovarali cijene usluga svojih tvrtki

ZADNJA IZMJENA: tra 8, 2015
Foto: Robert Anić/Pixsell

Sedam zaštitarskih tvrtki, među kojima se nalaze i tvrtke Josipa Klemma i Zlatka Marića, kažnjeni su kaznom u ukupnom iznosu od 5.325.000,00 kuna, objavila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Agencija ih optužuje za namještanje minimalnih cijena usluga, a Telegram donosi pregled ovog slučaja.

1. Zbog čega su zaštitari kažnjeni?

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kaže kako su zaštitari dogovorili kartelsko udruživanje. Navedeni zaštitari, kaže Agencija, 23. listopada 2013. organizirali su zajednički sastanak i na njemu dogovorili minimalnu cijenu usluga privatne tjelesne zaštite od 32,52 kune.

2. Što je kartelsko uzdruživanje i zašto je to važno?

Dogovor o minimalnoj cijeni usluge smatra se teškom povredom propisa o tržišnom natjecanju. Naime, dogovorom o cijenama poduzetnici, svjesno i namjerno, međusobnu konkurenciju pretvaraju u suradnju, čime izravno štete interesima potrošača.

3. Tko je sve sudjelovao u dogovoru?

Osim Klemmove i Marićeve tvrtke Agencija tvrdi da su cijene dogovarali i AKD-Zaštita, Securitas Hrvatska, Klemm Sigurnost, Bilić-Erić, V GRUPA i Arsenal-Ivezić .

4. Što kažu optuženi zaštitari?

Kažnjene tvrtke tvrde kako je bila riječ samo o usuglašavanju troška rada, a ne cijene usluge koja će se nuditi trećima. Agencija nije prihvatila takvo obrazloženje.

5. Tko se još našao na udaru AZTN?

Osim zaštitarskog kartela, AZTN je danas kaznila i kartel marina u postupku koji je vodila protiv poduzetnika Adriatic Croatia International Club, Tehnomont, Marina Šibenik, Ilirija, Marina Hramina, Brodogradilište i marina Betina, Marina Punat, Marina Dalmacija i Marina Borik te protiv Hrvatske gospodarske komore.

6. Što su marine potajno dogovorile?

U priopćenju AZTN-a stoji da su optuženi sudionici međusobno razmjenjivali informacije o budućim cijenama svojih usluga. Točnije, dogovorili su da neće podizati cijene.

7. Zašto je u kartelu marina kažnjena i HGK?

Budući da se sporna razmjena strateških informacija odvijala u okrilju strukovnog udruženja kojem su prisustvovali predstavnici toga udruženja, AZTN je postupak vodila i protiv Hrvatske gospodarske komore.

8. Koliko su iznosile kazne u ovom slučaju?

HGK nije konkretno poticala na kršenje propisa, smatra AZTN, pa je kažnjena je sa simboličnih 100 000 kuna, dok je marinama Agencija izrekla upravno-kaznene mjere u ukupnom iznosu od 2.263.000,00 kuna.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program