Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Administratorica godinama potkradala nepokretne pacijente u zagrebačkoj bolnici. Na sudu se pravdala: 'Samohrana sam majka'

Uzimala je ljudima novac za bolničke participacije, no nije ga uplaćivala u blagajnu

FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Gotovo 13 tisuća eura, ondašnjih nešto manje od 97 tisuća kuna, ukrala je pacijentima koji su ležali u zagrebačkim bolnicama 60-godišnja Morana R. iz Zagreba. Na sudu je to i priznala. Novac joj je, kaže, trebao za liječenje bolesnog sina nakon što joj je Ministarstvo zdravstva odbilo pomoći.

“Svakoj je majci zdravlje njezinog djeteta najvažnije, a mene je kao samohranu majku sinovo liječenje potpuno financijski iscrpilo”, zavapila je na sud koji joj je nedavno izrekao nepravomoćnu uvjetnu kaznu. Godinu dana zatvora uvjetno na četiri godine.

Više od 50 žrtava

Afera je ovo koja je otkrivena u ljeto 2021. kada je otvorena istraga protiv administratorice u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, točnije u Klinici za traumatologiju. Na tom je radnom mjestu bila zadužena za evidentiranje pacijenata, ali i vođenje obračuna troškova liječenja. Bila je dužna i naplaćivati bolničku participaciju onim pacijentima koji nisu imali dopunsko osiguranje. No, kako je bila u financijskoj gabuli tu svoju poziciju je zlorabila i pokrala preko 50 pacijenata.

Mahom se radilo o nepokretnim ili teško pokretnim ljudima koji zbog tog svog stanja nisu mogli sami otići do bolničke blagajne. Djelatnica bolnice zato je dolazila do njih i objašnjavala im da moraju podmiriti bolničke troškove. Zatim je od njih uzimala novac. Uvjeravala ih je da joj moraju predati gotovinu. Umjesto da sve uplati na bolnički račun spremala je novac sebi u džep.

Doduše, u nekim slučajevima uplatila je ipak dio iznosa u blagajnu, ali je ipak većinu zadržala za sebe. Kako pacijenti ne bi ništa posumnjali davala im je bolničke potvrde na kojima je svojim potpisom ovjerila da je sav novac doista i uplaćen.

Godinama potkradala

Sve je počelo još u ožujku 2010. godine. Tada je Morana R. prvi puta od jedne pacijentice naplatila participaciju koju onda nije proslijedila u bolničku blagajnu. Radilo se o iznosu od dvije tisuće kuna. Novac joj je predao pacijentičin suprug. Ona mu je pak izdala potvrdu Klinike za traumatologiju i vlastoručno ju potpisala.

Nastavila je to raditi idućih sedam godina. Sve do studenog 2017. godine. Pokrala je tako više od 50 pacijenata. Obično je uzimala ljudima po dvije tisuće kuna, no ponekad je tražila i manje iznose. Nije se libila krasti od teško bolesnih ljudi, ali i njihove rodbine, kao u onom prvom slučaju iz 2010. godine.

Opomene pacijentima

Međutim sve se počelo rasplitati kada je dio pacijenata, nakon što su napustili bolnicu dobio od KBC-a opomene za neplaćene troškove bolničkog liječenja. Morana R. tada ih je uvjeravala da je došlo do neke pogreške u sustavu ili je pak vraćala dio ukradenih iznosa ne bi li sakrila svoju odgovornost.

Istražitelji su na kraju utvrdili da je pacijentima izvukla gotovo 97 tisuća kuna, ali i da im je nakon opomena za neplaćanje, vratila oko 15,5 tisuća. Zatim je u bolničku blagajnu vratila još 10-ak tisuća kuna. Ipak, nakon svega sud ju je proglasio krivom. Utvrdio je da je bolnicu i pacijente oštetila oko 71,2 tisuće kuna, odnosno oko 9,5 tisuća eura.

“Iako sam svjesna da nema opravdanja za ovo što sam napravila imam potrebu objasniti što je dovelo do toga. Moj sin bio je teško bolestan, a i sama sam imala problema sa zdravljem. Sve me to financijski iscrpilo. Samohrana sam majka i nemam nikakve druge prihode niti imovinu. Svakoj je majci zdravlje njezinog djeteta najvažnije, a pomoć od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kojem sam se obratila nisam dobila. Napravila sam to što sam napravila jer mi je novac trebao”, rekla je na sudu uoči izricanja nepravomoćne presude.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više