Politika & Kriminal

Afera Cijepise pojednostavljeno: Ovo su sve neistine koje je ministar Beroš danas izjavio pred kamerama

Izvukli smo najvažnije elemente slučaja koji su s Telegrama prenijeli svi mediji

S obzirom na to da ministarstvo zdravstva od jutra pokušava demantirati Telegramov jučerašnji tekst o autorima sporne platforme Cijepise, izvukli smo najvažnije elemente afere koja upravo trese gospodina Vilija Beroša.

Kako je počela afera?

Telegram je jučer objavio kako od ministarstva zdravstva, unatoč upornim upitima, nismo uspjeli dobiti odgovore na jednostavna pitanja: tko je izradio problematični web Cijepise i koliko je koštao.

Iako su ignorirali i direktne upite – je li autor weba Cuspis, do odgovora smo došli sami: tako što smo otkrili da im je u kodu stranice ostao potpis. Time smo dokazali da je Cijepise doista radila tvrtka kojoj su, otkako je Vili Beroš došao u ministarstvo, eksplodirali prihodi.

Kako je reagirao vlasnik Cuspisa?

Ubrzo nakon Telegramovog teksta, istupio je Vinko Kojundžić, vlasnik tvrtke Cuspis poznat po pasioniranom fotografiranju ministra Beroša. Optužio je Telegram da smo plaćenici te ustvrdio kako njegova tvrtka nije kriva za probleme s kojima se korisnici stranice Cijepise svakodnevno susreću.

Kako je reagiralo ministarstvo?

Ministarstvo se o slučaju, koji su s Telegrama prenijeli svi mediji, oglasilo tek danas. Tvrde kako ništa nije sporno te da su, citiramo, “tvrtke angažirane na platformi Cijepise transparentno ugovorene otvorenim postupkom javne nabave”.

Kazali su kako su na platformi radili Ericsson Nikola Tesla, IN2 i Cuspis koje su “angažirane kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave. Komponente platforme CijepiSe su naručene iz stavke adaptivnih sati u sklopu postojećih ugovora”.

Što kažu iz Ericssona i IN2?

Uskoro su međutim stigla priopćenja iz tvrtki Ericsson Nikola Tesla i IN2 u kojima su demantirani navodi ministarstva. Iz obje kompanije objašnjavaju da ugovori na koje se ministarstvo poziva nemaju nikakve veze s Cijepise. “Ericsson Nikola Tesla nije sudjelovao u izradi cijepise.zdravlje.hr”, bili su vrlo direktni.

Koja je, dakle, bila taktika ministarstva?

Ministarstvo zdravstva, evidentno, pokušalo je prikriti da je web stranicu Cijepise, koja je u javnosti doživljena kao debakl, radila tvrtka Cuspis.

Koje su još grube nelogičnosti u izjavama ministra Beroša?

Ministar je i na današnjoj press konferenciji Stožera, pred kamerama svih televizija, govorio kako nije prikrivao tko je autor weba Cijepise te kako su “svi podaci koje je Telegram tražio objavljeni na internetskim stranicama ministarstva”. Unatoč detaljnoj pretrazi, Telegram nije pronašao ni jedan link u kojem se navodi da je sporni web radila tvrtka Cuspis, a nema ni podatka koliko je ta stranica koštala. Zamolili smo ministarstvo da nam pošalju poveznicu na objavu koju je ministar danas spominjao, no do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu