Politika & Kriminal

Afera nakon koje je i Plenković morao reći dosta: kako su vrijedna bračka zemljišta završila na Malti

Kako je, pod krinkom magičnog projekta, gotovo milijun kvadrata zemlje na Braču završilo na Malti?

FOTO: Telegram ilustracija

Lovro Kuščević podnio je ostavku na mjesto ministra i političkog tajnika HDZ-a, a u niza afera, premijer Plenković morao je reagirati nakon najkrupnijeg slučaja: stotina tisuća kvadrata bračke zemlje koja je završila u rukama malteških offshoreova, povezanih sa savjetnikom bivšeg ministra.

Priča s bivšim ministrom i malteškim offshoreovima beskrajno je kompleksna; riječ je o operaciji nepoznatih vlasnika koja uključuje stotine tisuća kvadrata zemlje, kompleksnu mrežu kompanija u svjetskim poreznim oazama, njihovih četiri ili pet hrvatskih podružnica, nekadašnjeg prodavača parfema koji je bio savjetnik ministra Vrdoljaka, a zatim i Kuščevića, te misteriozni podzemni stroj za liječenje teških oblika karcinoma.

Pripremili smo stoga detaljan vodič kroz cijelu aferu. Napominje kako je puno toga još nepoznato i skriveno, a možda će tako i ostati bez uključivanja nadležnih organa – poput pravih vlasnika malteških kompanija koji trenutno u rukama imaju najmanje 300 milijuna kuna zemljišta u Hrvatskoj. U sagi o bivšem ministru Kuščeviću koju je pokrenulo Telegramovo otkriće da 11 godina kuću nije upisao u katastar, priča s Maltom i savjetnikom djeluje kao daleko najkrupnija afera.

Prvi spomen švicarskog ulaganja u četiri klinike

Krajem 2009. Slobodna objavljuje prvi članak o švicarskom zdravstvenom projektu na Braču. Najavljuje se 875 radnih mjesta i investicija od 393 milijuna eura, u četiri klinike: “za kirurgiju, internistička, za žene i za djecu s poteškoćama u razvoju, kao i hoteli, vile i heliodrom”, stoji u članku. Načelnik Kuščević kaže da će sve biti realizirano u javno-privatnom partnerstvu, te najavljuje prezentacije županiji i Vladi. Investitor kaže da je dosad otkupio 800 tisuća kvadrata za potrebe projekta, a još mu nedostaje 300 tisuća, koje će kroz koncesije pokušati dobiti od države.

‘Nerežišća su raj’, Kuščević najavljuje veliki projekt

U lokalnim medijima pod naslovom “Nerežišća su raj” u ljeto 2010. pojavljuje se još informacija o velikom zdravstvenom projektu na Braču, planiranom u Kuščevićevoj općini. “Za projekt zdravstvenog turizma zainteresirani su Švicarci”, izjavio je Kuščević. Spominje švicarsku tvrtku Verica Trust, kao i njihovu hrvatsku podružnicu Medis Investments. Još uvijek se planiraju specijalističke klinike za kirurgiju, ženske bolesti, djecu s poteškoćama i internu medicinu.

Kuščević od župana Sanadera traži suglasnost

Općina Nerežišća od Splitsko-dalmatinske županije službeno traži izmjene županijskog prostornog plana, za potrebe zdravstvenog projekta. U studenom 2011., župan Ante Sanader uvrštava ga među nekoliko desetaka investicija radi kojih treba doći do izmjena i usklađivanja prostornih planova.

Dubiozni detalji i megalomanske ambicije

Tijekom 2012. i 2013. objavljuju se novi detalji investicije koja se sada opisuje kao “najveći turistički projekt u Hrvatskoj”. Više u pitanju nisu specijalističke klinike, nego revolucionarni onkoloških centar kakvog nema u ovom dijelu Europe. Šef operacije je Željko Holik, u tom trenutku direktor projekata offshore tvrtke Croatian Land Holdings. Kuščević i Holik spominju stotine milijuna eura investicije, razvoj cijelog otoka i najmanje tisuću radnih mjesta.

Kuščević vijećnicima najavljuje prenamjenu zemljišta

Usporedno sa zahuktalom medijskom kampanjom za projekt koji se sada naziva “Brač Medical City”, načelnik Kuščević 2013. vijećnike priprema za prenamjenu zemljišta kojom bi se omogućio projekt. Na sjednici održanoj 12. studenog 2013., stoji u zapisniku, “općinski načelnik je upoznao nazočne s potrebom pokretanja postupka izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja”, a sve prema izmjenama županijskog prostornog plana koje je prethodnog progurao.

Kuščević odbacuje dvojbe vijećnika i garantira za Holiku

Općinsko vijeće sastaje se 20. studenog 2014., a na njemu načelnik Kuščević javlja da je potpisao ugovore s tvrtkom Medis Investment d.o.o. Prema njima općina se obvezuje izgraditi svu infrastrukturu potrebnu za realizaciju projekta (trošak kasnije procijenjen na 52 milijuna kuna). Jedan od vijećnika, Ivica Franulić, pita Kuščevića mogu li utvrditi ozbiljnost investitora. Kuščević garantira za njih i kaže da su imali desetke sastanaka, kao i posjete projektima u Austriji i Švicarskoj.

Švicarci bankrotirali, umjesto njih fond s Kariba

Još 2009. projekt se naziva švicarskim, a posjete njihovim projektima po Europi Kuščević navodi kao dokaz ozbiljnosti investicije. Međutim, Švicarci ipak nisu bili tako ozbiljni kako se načelniku učinilo: švicarska tvrtka Verica Trust AG ubrzo odlazi u stečaj, a na njeno mjesto, prema Holiku, dolazi offshore s Kariba. “Sredstva za razvoj projekta prikupljaju se fondovski, a osigurava ih naša tvrtka osnivač Medis Investments Ltd. iz Nevisa”, kazao je 2015. za Jutarnji.

Nastavlja se medijska kampanja s ludim obećanjima

Tijekom 2014. i 2015. odvijaju se dva paralelna procesa. Prvo, općina radi na osiguravanju čitave dokumentacije potrebne za promjenu prostornog plana, za što im treba i suglasnost Ministarstva. Drugo, Holik i Kuščević medijima plasiraju sve dubioznije detalje investicije. Ukupna vrijednost u medijskim napisima sada je došla na 900 milijuna eura, broj radnih mjesta vrti se oko 2000, spominju se podzemni strojevi vrijedni 108 milijuna eura, a Nerežišća se uspoređuje s Japanom. Većinu 2014. Holik provodi kao savjetnik ministra Ivana Vrdoljaka i gura realizaciju projekta.

Sve preuzimaju misteriozne firme u poreznim oazama

Treći proces odvija se po svjetskim poreznim oazama. Projekt ponovno mijenja vlasnika, a ovaj put prebačen je na offshore CLH Malta Limited. Holik produbljuje suradnju s malteškom offshore mrežom. Za njih radi kao direktor nekoliko kompanija u Hrvatskoj, registriranih na istoj adresi u Splitu. Te kompanije malo po malo akviziraju zemljišta po Dalmaciji, a u Splitu i Hvaru optužuju ih za povlašteno kupovanje i grube metode.

Općina Nerežišća konačno izglasava prostorni plan

Na notornoj sjednici 30. srpnja 2015. godine, Kuščevićeva općina izglasava izmjene prostornog plana (kasnije će biti još manjih, kako su rekli, “ispravaka grešaka”). Na službenim stranicama općine hvale se velikom korakom za razvoj cijelog Otoka. Na sjednicu vijeća pozvan je Željko Holik, koji u tom trenutku upravlja s nekoliko kompanija iznimno zainteresiranih za razvoj događaja u Nerežišću. Kasnije će na predavanju u Zagrebu pričati o tome da su njegove kompanije pripremale prostorno-plansku dokumentaciju za izmjenu plana.

Holikove kompanije brzinski kupuju zemljište

Prema podacima iz poslovnih knjiga, splitske tvrtke u vlasništvu offshore mreže kojima je Holik direktor te 2015. godine kupuju ogromne količine zemljišta. Medis Investments kupuje parcele vrijedne 161 milijuna kuna, a Impunitus još dvadesetak milijuna. Nije poznato koliko te zemlje je na Braču ili općini Nerežišće, no tvrtke kojima upravlja do kraja godine imat će preko 300 milijuna kuna zemljišta. Iduće godine pripojit će se u zajedničku firmu, Perago, koju također vodi Holik.

Svjetski skandal razotkriva Holikove veze s Maltom

U studenom 2017., Holikovo ime naći će se u svjetskoj aferi imena Paradise Papers. Njemački novinari dokopali su se povjerljivih podataka o offshore računima i tvrtkama, koje su zatim proslijedili neovisnoj mreži istraživačkih novinara. Paradise Papers otkrivaju znakovitu stvar: osim što je vodio hrvatske firme malteških offshoreova, i sam je bio direktor firme na Malti, a preko nje je bio dodatno povezan sa skrivenim partnerima. Paradise Papers ne otkrivaju tko uistinu stoji iza CLH Malta Uniteda, ni firme koja se vodi kao njen vlasnik, Croatian Land Holdings.

Kuščević ide u Vladu, Holik se povlači, projekta nema

Nakon uspješne izmjene prostornog plana, Lovro Kuščević Brač je zamijenio Zagrebom, a općinu ministarstvom. Holik se povlači s mjesta direktora splitskih firmi koje još uvijek imaju stotine milijuna kuna zemljišta u poslovnim knjigama. Medijski napisi o Brač Medical Cityju jenjavaju, a radovi koji su trebali biti završeni prije nekoliko godina još nisu započeli. U ožujku 2018., ispod medijskog radara, Holik postaje Kuščevićev glavni savjetnik u Ministarstvu uprave.

Otkriven Kuščevićev skandal s prenamjenom zemljišta

U lipnju 2019., Telegramov Andrej Dimitrijević otkriva kako je načelnik Kuščević iskoristio vlastite izmjene prostornog plana za osobni dobitak: štalu na svom zemljištu pretvorio je u kuću. Iako službeni zapisnici i medijski istupi iz tog vremena pokazuju kako je najviše gurao izmjene plana, Kuščević će mrtvo-hladno ustvrditi da su u pitanju laži, podmetanja i fotomontaže.

Niz čudnih slučajeva na temelju izmjene prostornog plana

Također se otkriva sličan model u drugim slučajevima, uvijek vezanim za izmjene prostornog plana 2011. i 2015. godine. 24 sata otkriva pašnjake u vlasništvu obitelji Kuščević, kupljene za 60 tisuća i prodane za 1,4 milijuna kuna. Premijer Plenković kaže da su svi skandali iz vremena prije nego je Kuščević postao ministar.

Dio zemlje malteški offshoreovi već su počeli prodavati

Iako se od projekta Brač Medical City službeno nije odustalo, malteške vlasnici počeli su prodavati dio vrijednog zemljišta. Web stranica Croatian Land Holdingsa, otkrivaju Telegram i 24, nudi 166 tisuća kvadrata pašnjaka na kojima se prije nije moglo graditi. Pozivaju se na izmjene prostornog plana 2015. i ulagače upozoravaju da je nužno izgraditi i poljoprivredni objekt ako žele imati privatnu kuću. Podaci iz katastra kažu da su kompanije u vlasništvu CLH Malta Limiteda u rukama imali preko milijun kvadrata u Nerežišću.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu