Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Afera s vojnim obavještajcima ide dalje; Uskok kopa po dokumentima, istražuju milijunsku pronevjeru

U aferu je navodno upleteno najmanje desetak osoba i djelatnika agencije

29.05.2020., Zagreb - Dolazak odvjetnika i optuzenika u Uskok.
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
FOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL

USKOK istražuje Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju, doznaje Nova TV, i to zbog sumnje da su njihovi špijuni pronevjerili dva milijuna kuna. Riječ je o novcu koji su koristili za službena putovanja i zadaće u misijama u europskim i drugim zemljama, a dio su, smatra se, uzeli za sebe. Riječ je o aferi zbog koje je razriješen ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder.

Nakon što se već mjesecima spominju milijunske financijske malverzacije, vojna policija je sada konačno po nalogu USKOK-a zatražila dokumentaciju od VSOA-e. Provjeravaju se putni nalozi i traži dokumentaciju koja dokazuje je li zaista riječ o pronevjeri. Na meti je, osim vojnih špijuna, i nekoliko bliskih suradnika šefa VSOA-e.

‘Postoji kaznena odgovornost’

Sve to događa mjesecima nakon što su stigla upozorenja iz Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, kako postoji sumnja da vojna agencija nezakonito troši novac, te nakon što je Kinder upravo zbog odgovornosti za stanje u VSOA-i razriješen.

“Definitivno ima kaznene odgovornosti. Jer ako je nestao novac, to je kaznena odgovornost. Vidljivo je da je stvar ozbiljna jer je i DORH ušao i radi se jedna financijska forenzika”, rekao je za Novu TV Siniša Hajdaš Dončić predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Upleteno desetak osoba

U aferu je navodno upleteno najmanje desetak osoba i djelatnika agencije, no nitko još nije suspendiran. Hoće li u finišu operacije biti uhićenja ostaje za vidjeti.

Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da je dio zaposlenika VSOA-e koje se povezuje s malverzacijama raspoređen na druge pozicije, ali da nema potvrde da su bili na poligrafskom testiranju koje bi bilo inicijalni dokaz o mogućoj krivnji.

“Možemo vas izvijestiti kako se Vojna sigurnosno-obavještajna agencija očitovala da zbog zakonskih ograničenja nije u mogućnosti odgovoriti na pitanja koja ste postavili”, poručili su iz MORH-a za Dnevnik Nove TV.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više