Politika & Kriminal

Afganistan su napustili posljednji hrvatski vojnici. Misija je službeno završena

Sve je završilo spuštanjem zastave

Spuštanjem hrvatske zastave obilježen je završetak sudjelovanja 12. hrvatskog kontingenta u NATO misiji Resolute Support u Afganistanu | Foto: HV/ 12. HRVCON
FOTO: HRvatska vojska / 12. HRVCON

Spuštanjem hrvatske zastave u kampu Marmal u Mazar-e-Sharifu, u Afganistanu, u subotu je službeno obilježen završetak sudjelovanja 12. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support, nakon čega u misiji neće ostati hrvatskih vojnika, priopćeno je iz MORH-a.

Glavna ceremonija spuštanja zastave održala se na Ehreinhain memorialu, spomeniku poginulim pripadnicima koalicijskih snaga u Afganistanu, na kojem se vijore zastave nacija koje sudjeluju u misiji Resolute Support.

Spuštene sve hrvatske zastave

Nakon intoniranja himne, zapovjednik TAAC-NORTH brigadni general Ansgar Meyerpredao predao je hrvatsku zastavu zapovjedniku 12. hrvatskog kontingenta brigadiru Ivici Matanoviću, a u isto vrijeme, na drugih sedam lokacija unutar kampa Marmal pripadnici 12. hrvatskog kontingenta spustili su i ostale hrvatske zastave.

General Ansgar Meyer izrazio je ponos jer je imao čast zapovijedati hrvatskim vojnicima te zahvalio svim pripadnicima kontingenta na dosadašnjem radu i profesionalnom odnosu prema postavljenim zadaćama kao i prema pripadnicima ostalih nacija, navodi MORH.

“Kako bi ovaj događaj protekao u što svečanijem tonu pobrinuo se hrvatski tim koji je sudjelovao na natjecanju u triatlonu u sastavu vojnik Antonio Đurčević, razvodnik Mladen Paudenović i razvodnik Dejan Knežević. U konkurenciji pet timova iz Njemačke i Nizozemske uvjerljivo su osvojili prvo mjesto pokazavši još jednom izuzetnu fizičku spremu te potvrdili da smo najuspješnija nacija u natjecanjima organiziranim u kampu Marmal”, stoji u priopćenju.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu