Agrokorovi kreditori i dobavljači pričaju u Erste banci; izgleda da se dogovaraju o standstill sporazumu

Bankari bi trebali upoznati dobavljače o sporazumu o mirovanju

ZADNJA IZMJENA: ožu 31, 2017

U Erste banci trenutno traju pregovori između Agrokorovih dobavljača i kreditora, na kojem bi bankari trebali upoznati dobavljače s postignutom standstill sporazumom.

Predstavnik Atlantic Grupe, Zoran Stanković, rekao je uoči sastanka kako mu se veseli jer će “napokon nešto saznati”. “Osim onoga što čujemo u medijima, ništa drugo ne znamo. Vjerujemo da je još uvijek pod kontrolom”, rekao je Stanković.

Neki dobavljači već aktivirali zadužnice

Dogovor dobavljača i kreditora važan je kako bi se zaustavila prisilna naplata koju su neki dobavljači već pokrenuli. Vlasnik tvrtke Orbico, Branko Roglić, jučer je potvrdio da je njegova tvrtka aktivirala svoje zadužnice, a mediji su kasnije pisali da ih je aktiviralo i još desetak drugih tvrtki.

N1 je ranije objavio je da Adris Grupa od Agrokora potražuje 100 milijuna eura, Vindija 53 milijuna eura, Franck 93 milijuna eura, a Kraš 40 milijuna eura. Kako piše tportal, veliki dobavljači navodno su spremni povući zadužnice ako od banaka dobiju garancije da će dugovi biti podmireni.

Iako se u slovenskim medijima jučer pojavila informacija da su Agrokoru i Konzumu blokirani računi, podaci FINA-e danas pokazuju kako je od najvećih kompanija iz sastava koncerna Agrokor u petak ujutro blokiran bio samo račun Belja.

Banke u Agrokor spremne pustiti 400 milijuna eura

Predstavnici dviju najjačih banaka, Sberbanka i VTB-a te četiri hrvatske najveće banke, kako piše tportal, u petak oko dva sata ujutro usuglasili su standstill ugovor.

Ovim sporazumom bi se zamrznulo vraćanje kamata Agrokora na određeno vrijeme, a svježim novcem platile dospjele obveze prema dobavljačima, čime bi se osiguralo funkcioniranje Agrokora. RTL doznaje da su banke, u okviru standstill sporazuma, u Agrokor spremne pustiti oko 400 milijuna eura.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program