Akademik i vitez Reiner totalno je iskliznuo. Razgovara bitno gore od deklariranih populista

'Profesor Gardašević koji je magistrirao na Sorosevom sveučilištu u Budimpešti je očito nešto pobrkao', ispalio je Reiner

ZADNJA IZMJENA: ruj 14, 2020
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Priča o tome treba li Sabor u vrijeme pandemije raditi na reduciran način, s ograničenjem broja ljudi koji mogu biti u sabornici, te smanjenjem trajanja vremena za rasprave i replike ima potencijala postati punokrvni politički skandal. Ne, ne radi se o tome da oporba danas podnosi zahtjev za ocjenom ustavnosti saborskog Poslovnika po kojem je uveden ovakav, korona način rada parlamenta, nego o – Željku Reineru.

Naime, izvanredni profesor na Katedri za ustavno pravo Pravnog sveučilišta u Zagrebu Đorđe Gardašević javno je izrazio vrlo ozbiljnu sumnju u ustavnu utemeljenost ovakvog načina rada Sabora, te činjenicu da Vlada kao izvršna vlast proglašenjem epidemije može utjecati na rad parlamenta koji bi ju trebao nadzirati. Potpredsjedniku Sabora i akademiku Reineru se to nije nimalo svidjelo.

Soros i neprijatelji Hrvatske

“Profesor Gardašević koji je magistrirao na Sorosevom sveučilištu u Budimpešti je očito nešto pobrkao ili nije upoznat dobro s funkcioniranjem Sabora”, ispalio je Reiner u izjavi za N1 rečenicu koja kao da je došla ravno iz devedesetih godina, formirana na tad dobro uvriježenoj špranci prozivanja ovih ili onih neprijatelja naroda i države (dakle, kritičara HDZ-a).

Ne ulazeći u suštinu kritika koje na korona rad Sabora izriče Gardašević, kao uostalom i parlamentarna oporba, očito je da je Reiner u ovoj reakciji prešao nekoliko granica koje bi, u Hrvatskoj 2020. godine valjda trebale biti prilično čvrste. Jer, nabaciti uz znakovit smiješak da je netko “završio Sorosevo sveučilište u Budimpešti”, za početak ima zadah antisemitizma i u najmanju ruku se uklapa u čudesne teorije zavjere koje Georgeu Sorosu pripisuju krajnja desnica i ultrapopulisti.

Na potezu je Plenković

Pritom je krajnje neukusno na taj način govoriti o Srednjoeuropskom sveučilištu koje je Mađarska, pod neupitno demokratskim vodstvom Viktora Orbana, uspješno protjerala iz svoje zemlje, pa se “Sorosevo sveučilište” moralo izmjestiti u Beč. O tom protjerivanju upravo raspravlja Sud EU, a nezavisna savjetnica suda je prije nekoliko mjeseci ustvrdila da su time – prekršeni europski zakoni.

No, to previše ne zabrinjava potpredsjednika Sabora – Gardašević je kontra stava njegove partije, pa za Reinera nije nikakav problem da ga javno prikaže kao “soroševca”, makar pritom opleo i ustanovu čije protjerivanje ozbiljno brine Europsku uniju. Zabrinjava li ipak ovakav ispad Reinerovog stranačkog šefa, Andreja Plenkovića ili povratak etiketiranju iz devedesetih postaje službena stranačka linija, vidjet će se u narednih nekoliko dana.

Jasmin Klarić
Telegram autor
602 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program