Politika & Kriminal

Akademkinju iz Australije, u Iranu optuženu za špijunažu, upravo su bacili u najzloglasniji zatvor u zemlji

Kylie Moore-Gilbert osuđena je na 10 godina, uhićena je nakon konferencije u Teheranu

FOTO: The Modern Middle East/YouTube/screenshot

Kylie Moore-Gilbert, predavačica o politici na Bliskom Istoku na Sveučilištu Melbourne koja trenutno izdržava 10-godišnju zatvorsku kaznu u Iranu zbog špijunaže, prebačena je u zloglasni zatvor u pustinji, tvrde iranske aktivističke grupe za ljudska prava.

Moore-Gilbert, koja je inače australsko-britanske nacionalnosti, u zatvoru je od rujna 2018. godine. Cijelo vrijeme negira sve optužbe.

Česta ubijanja, mučenja i silovanja

Akademkinja i stručnjakinja za Bliski Istok provela je gotovo dvije godine u teheranskom zatvoru Evin, prije nego što su je prije tri dana prebacili u ženski zatvor Qarchak, jugoistočno od Teherana, javlja The Guardian.

Zatvor je poznat po nasilju, tamo se uglavnom smještaju politički zatvorenici, a navodno je trenutno i potpuno preplavljen koronavirusom. Prema nevladinim izvještajima, u Qarchaku su česta ubijanja, mučenja i silovanja.

Prijatelji Kylie Moore-Gilbert tvrde da je protekle dvije godine uglavnom provela spavajući na podu ćelije. Bila je u samici, nekoliko puta je štrajkala glađu, navodno je i u nekoliko navrata pretučena jer je pokušala pomoći i utješiti nove zatvorenice šaljući im ceduljice i ostavljajući im poruke na zidu. Sada su njezini bližnji u još većem strahu što će biti s njom u Qarchaku.

Zadržana nakon konferencije

Moore-Gilbert zadržana je i uhićena 2018. godine na aerodromu u Teheranu kad se vraćala s konferencije. Optužena je za špijunažu i prošle godine joj je suđeno u tajnosti. Dobila je deset godina zatvora. Cijelo vrijeme negira optužbe.

To je ponovila i u pismima koja su u siječnju prošvercana van iz zatvora u kojima tvrdi da “nikada nije bila špijun”. U njima također piše da je odbila ponudu Iranaca da špijunira za njih. Dodala je da se boji za vlastito mentalno zdravlje koje postaje “ozbiljan psihički problem”.

Nastavite čitati