Politika & Kriminal

Akademski slikar izašao je s neugodnom pričom za Kaptol; tvrdi da su ga dvojica svećenika pokušala napastovati

Marin Sovar prijavio je dva slučaja seksualnog nasilja koje je osobno doživio kao mladić 2004. i 2005. godine

03.11.2014.,Zagreb - Konferencija za medije uoci 9. Modog ormara & Diego Dalla Palma odrzana je u centru za dizajn Hrvatske gospodarske komore.Marin Sovar. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Slikar Marin Sovar (41) tvrdi da su ga kao mladića seksualno napala dvojica svećenika, a svoju je priču jučer iznio pred Međubiskupijskim crkvenim sudom u Zagrebu. Sovar je za tjednik Globus ispričao kako ga je 2004. godine gvardijan samostana na sjeveru Hrvatske u kojem je živio kao podstanar zagrlio i poljubio. Kada nije reagirao, svećenik je, kaže, prekinuo s pokušajima da ga zavede, ali nakon tog incident došlo je do ozbiljnog pogoršanja njihovog odnosa, a gvardijan ga je, prema Sovarovim riječima, redovito ponižavao i vrijeđao.

Sovar priča kako ga je u veljači 2005. godine isti gvardijan upoznao s čovjekom na visokom položaju na Kaptolu, a kojeg Večernji list identificira kao prebendara mons. Zvonimira Kurečića. Kurečić je Sovara navodno pozvao na proslavu svoga imendana u Zagreb, a iako priznaje da mu je ovaj “bio čudan”, Sovar je njegov poziv prihvatio i završio na druženju u kuriji na Novoj Vesi. Tamo je bilo i drugih ljudi, kaže Sovar, ali prelat ga je pozvao u spavaću sobu kako bi mu pokazao neke slike.

Sovar uvjeren u namještaljku

No, Sovar tvrdi kako je ubrzo sve eskaliralo i da se prelat u jednom trenu stisnuo uz njega. Tvrdi kako stvari u tom trenutku nisu otišle dalje od toga, ali da ga je prelat, nakon što su drugi gosti otišli, počeo ljubiti u lice. Kaže i kako je „gotovo je legao na njega”. Sovar tvrdi kako je tada konačno shvatio što se sprema, pa je daljnje pokušaje intimnosti odlučno odbio i otišao. Sovar je uvjeren kako je drugi incident bio namještaljka i kako je gvardijan samostana znao što će se dogoditi u Zagrebu.

Sovar je o svemu je šutio sve dok se u svibnju ove godine nije sastao s inspektoricom kriminalističke policije u Zagrebu kojoj je dao iskaz o još jednom slučaju seksualnog nasilja u istočnoj Slavoniji. Prijateljica njegove kćeri ispričala mu je da je godinama u crkvi u koju su oboje išli, trpila neprkladno ponašanje svećenika. To što mu je ova 26-godišnjakinja povjerila potaknulo ga je da on ispriča i svoje priče o iskustvima sa svećenicima.

Optuženi svećenik sve poriče

Sa slučajem u istočnoj Slavoniji je, tvrdi, još u studenom 2016. upoznao crkvene vlasti, ali reakcije nije bilo sve do studenog 2017. Sovar je o tome 11. listopada ove godine obavijestio ured zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. Uslijedilo je dopisivanje s različitim crkvenim institucijama sve dok Bozanić 6. studenog konačno nije odlučio pokrenuti istragu protiv prijavljenog svećenika.

Još nema informacija o tome hoće li zagrebačka policija nešto poduzeti zbog slučajeva od prije 15-ak godina koje im je Sovar prijavio. Mons. Kurečić je jučer za Večernji list kratko izjavio kako je Sovara vidio dva puta u životu i kako ne zna što bi više o tome rekao.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu