Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Akcija poduzetnika kojem Đakovačka biskupija ne vraća dug ide dalje. Evo ga s prikolicom i plakatima, pred zgradom Biskupije u Zagrebu

Marijan Ravlić nastavio je spektakularnu prosvjednu akciju, traži razgovor sa šefom Hrvatske biskupske konferencije

FOTO: Telegram

Osječki poduzetnik Marijan Ravlić danas je nastavio prosvjednu akciju.Prikolicu s plakatima na kojima je lik pape Franje te đakovačkih biskupa Đure Hranića i umirovljenog Marijana Srakića te poruka ‘Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!’, na hrvatskom i talijanskom jeziku, parkirao je pred zgradom Hrvatske biskupske konferencije (HBK), na Ksaverskoj cesti u Zagrebu.

Ravlić, o čemu je Telegram već pisao, prosvjeduje protiv postupanja Đakovačko-osječke nadbiskupije, čiji mu Caritas nije platio izvedene radove na nekadašnjem Duhovno-rekreacijskom centru Emaus, uz cestu na pola puta između Osijeka i Valpova.

Marijan Ravlić nastavio je spektakularnu prosvjednu akciju Telegram

Ne žele mu platiti 1,8 milijuna kuna duga

Tu zgradu s restoranskim sadržajem i velikim parkom, koja već odavno ne služi za vjerske sadržaje, Biskupija đakovačko-osječka već duže vrijeme iznajmljuje privatnom poduzetniku koji se ondje bavi ugostiteljskom djelatnošću i, unatoč tome što na taj način ostvaruje prihode, Ravliću ne želi platiti 1,8 milijuna kuna dosuđenog duga.

“Prisiljen sam na taj prosvjed jer je zbog duga Nadbiskupije moja obiteljska tvrtka RAMS, izvođač radova na Duhovno-rekreacijskom centru Emaus, zapala u velike teškoće i završila u stečaju. Pokušao sam sve riješiti mirno, dogovorno i u duhu dobrih poslovnih običaja, no druga strana zavlačila me i kupovala vrijeme stalno tražeći izgovor za neplaćanje. Na kraju sam bio prisiljen tužiti ih.

Dobio sam pravomoćnu i izvršnu sudsku presudu Visokog trgovačkog suda, ali Nadbiskupija je i to izigrala. Kako ne bi morali platiti dug, gurnuli su Caritas u stečaj i brisali ga iz Sudskog registra, pa potom nastavili istu djelatnost, na istoj adresi i s istom čelnom osobom”, kaže Ravlić.

Ravlić traži razgovor s nadbiskupom Želimirom Puljićem Telegram

‘Ostaje koliko god treba’

A onda mu je, nastavlja, dodatno odmogao Općinski sud u Osijeku koji je naložio da se ne može isplatiti ni novac koji se na računu Caritasa nalazio u vrijeme donošenja pravomoćne i izvršne ovrhe Visokog trgovačkog suda, dok se ne riješi žalba u postupku revizije koju je na Vrhovnom sudu pokrenula Nadbiskupija.

“U ponedjeljak sam s dvije prikolice stigao u Zagreb i parkirao ih pred zgradom Hrvatske biskupske konferencije”, kaže Ravlić za Telegram.

“Ovdje kanim ostati, koliko god treba, sve dok se problem ne riješi. Luca Dabić, tajnica generalnog tajnika HBK-a dr. Krunoslava Novaka, rekla mi je da bi me on mogao primiti u utorak prijepodne, no ja sam zamolio za razgovor s nadbiskupom Želimirom Puljićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije kako bih ga osobno upoznao s problemom. Nadam se da će mi to biti omogućeno”, rekao je.

Prikolice pred Katedralom

Ravlić je prosvjednu akciju započeo 13. svibnja u Osijeku, kada je prikolice s jumbo-plakatima postavio pred osječkom Katedralom svetog Petra i Pavla, Županijskim i Trgovačkim sudom u Osijeku te pred zgradom Općinskog državnog odvjetništva.

Za prosvjed s mobilnim jumbo plakatima, postavljenim na prikolicama, odlučio se nakon pokušaja da takve plakate sredinom ožujka postavi na oglasne panoe u velikim hrvatskim gradovima, što je i učinio, ali mu je tvrtka koja se tim poslom bavi, nakon što su plakati već bili postavljeni, rekla kako će ih skinuti jer ne želi ulaziti u sukob s Crkvom, odakle su stigli pritisci da ih makne.

Poduzetnik je ranije Osijek nakrcao jumbo plakatima

‘Svi putevi vode u Rim’

U međuvremenu, Ravlić je jumbo-plakate s tekstom ‘Oče, oprosti im jer ne znaju što čine’ na prikolicama provozao po više gradova u Slavoniji, a jedno vrijeme parkirao ih je i pred sjedištem Đakovačko-osječke nadbiskupije u Đakovu.

Upitali smo Ravlića što kani učiniti ukoliko njegov prosvjed pred Hrvatskom biskupskom konferencijom ne uspije i ukoliko ga ne primi predsjednik HBK-a Želimir Puljić. Bio je, po običaju, zagonetan.

“Čuli ste za izreku: Svi putevi vode u Rim”, kratko je rekao je. To bi moglo objasniti i zašto je na plakatu poruka ”Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!”, napisana i na talijanskom: ”Padre, perdona loro, perché non sanno quello che fanno!”