Ako imate par minuta, pročitajte najzabavniju stvar danas – odlomke iz kolumne gospodina Dujmovića

'Da je nema, Kolindu bi trebalo izmisliti... ...ta savršena moć pridobivanja saveznika, taj način proguravanja nacionalnih interesa...'

ZADNJA IZMJENA: stu. 24, 2016

Nakon nedavnog napada Mire Kovača na predsjednicu, kolumnist Slobodne Dalmacije, Tihomir Dujmović, danas je malo napao njega.

Uvodni dio, u kojem piše o bivšem ministru vanjskih poslova i nije suviše zabavan. Sve dok, u četvrtom pasusu, gospodin Dujmović prvi put ne spomene predsjednicu. Nakon što je, uz Kovača, otračao Milanovića, Perkovića i tako dalje, kolumnist kreće:

“Vidjevši s kakvim diletantima ima posla, najiskusnija hrvatska diplomatkinja, hrvatska predsjednica, najprije skuplja krhotine nakon demoliranja, shvaćajući kao nitko u zemlji da je sutra novi dan i da se sutra kreće točno odande gdje se jučer stalo, te da je silno važno pokazati da nismo svi Zoran Milanović”.

Osim predsjednice, iznimno cijeni profesoricu Hrabar

Dalje piše o predsjedničinim velikim diplomatskim uspjesima, uz nju biranim riječima hvali i dekanicu Pravnog fakulteta u Zagrebu, profesoricu Dubravku Hrabar koja se, opisuje, “neviđeno bori za Hrvatsku o ovom čudnom društvu” i tako dalje.

Otprilike na pola teksta, gospodin Dujmović rezimira: “Dakle, Kolinda nije bezgrešna, ali što god joj zamjerili kao grješku u koracima, da je nema, Kolindu Grabar Kitarović bi za naše prilike i naše potrebe trebalo izmisliti!

Tu razinu istinskog razumijevanja ne samo uzusa međunarodne diplomacije, negoli i ticala po kojima oni funkcioniraju, načina proguravanja nacionalnih interesa, načina pridobivanja saveznika, to savršeno čitanje diplomatskog meta jezika, to do Kolinde nismo vidjeli”.

‘Žena vozi hrvatski kruzer i konačno okreće smjer’

U sljedećem pasusu autoru se provukla nenamjerna greška pa je, opisujući kako se bivšem predsjedniku na Pantovčaku “motala samo Hanka Paldun s paunima”, navodi kako je Kolindu, između ostalih, pohodila engleska kraljica.

Nastavljajući dalje o predsjednici opisuje kako “žena vozi taj čudno hrvatski kruzer koji nažalost ide na parni stroj, ali malo pomalo okreće smjer 15-godišnje posve krive vanjske politike”. I to je, otprilike, zadnji zabavni dio kolumne. Kasnije piše o Budimiru Lončaru, Jošku Paru, Ivi Goldsteinu i tako dalje.

Gospodin Dujmović, inače, ima i svoju emisiju na HTV-u.