Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ako je Stepinčeva kanonizacija odgođena zbog ovog značajnog događaja, onda se isplati pričekati

Susret pape Franje i poglavara Ruske pravoslavne crkve velika je vijest

September 25, 2015 - New York, New York, United States: Pope Francis listens to speakers at a multi-religious gathering during a visit to the 9/11 Memorial Museum. Pope Francis visited the former World Trade Center site as part of his five-day trip to the United States., Image: 260170606, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Polaris
FOTO: Profimedia, Polaris

Papa Franjo jučer je ušao u povijest Crkve i kršćanske civilizacije.

Objava o susretu pape Franje s Kirilom, poglavarom Ruske pravoslavne crkve, zaista jest jedna od najznačajnijih vijesti objavljenih ne ove godine, nego unazad nekoliko stoljeća, jer je riječ o prvom takvom sastanku poslije tisuću godina.

Zasad je potpuno nemoguće sagledati sve moguće, zaista bezbrojne posljedice Franjina i Kirilova susreta.

Bit će, međutim, dovoljno ako njihov razgovor ublaži nepovjerenje između katoličkih i pravoslavnih kršćana, koje je, što Hrvati i Srbi najbolje znaju, često prerastalo u brutalnu međunacionalnu mržnju, s jezivim posljedicama, kako u ratu koji se vodio četrdesetih, tako i u ratu koji se vodio devedesetih godina prošlog stoljeća.

Veliki povijesni kontekst

Papin sastanak s Kirilom veliki je trijumf vatikanske diplomacije: poznato je da su čelnici Ruske pravoslavne crkve izbjegavali čak i razgovore o takvom eventualnom događaju.

U velikom povijesnom kontekstu Franjina dijaloga s Kirilom, moguće je pronaći i mali lokalni element: vrlo je moguće da je kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca zaustavljena kako bi se otvorio najširi mogući politički prostor za susret Franje i Kirila, i kako bi se izbjegle bilo kakve eventualne prepreke, poput nezadovoljstva Srpske pravoslavne crkve Stepinčevom kanonizacijom.

Igra Vatikana i Moskve

Telegram je o dome detaljno izvještavao ovog ljeta, nakon što je postalo očito da je došlo do problema s kanonizacijom kardinala Stepinca; već su tada naši izvori upozoravali kako je vjerojatno riječ o znatno široj političkoj igri Vatikana i Moskve, a ne neke realne zapreke proglašenju. Vatikanska diplomacija, tvrdili su odmah naši izvori, jednostavno je pokušala izbjeći svaki mogući sukob s pravoslavcima.

Ako je tako, Stepinčevo proglašenje svetim zaista nije problem pričekati, jer je ovdje riječ o mnogo, upravo neusporedivo, značajnijem događaju, zbog kojeg bi svi kršćani trebali biti zadovoljni.


Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 06. veljače 2016.