Politika & Kriminal

Ako Marasa kazne zbog naljepnice na laptopu, što s HDZ-ovim ministrima koji su mjesecima u kampanji?

Ako je naljepnica na laptopu teška stotine tisuća kuna globe za SDP, kako bi tek gadno mogao nastradati HDZ?

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Budu li kriteriji isti, DIP će tražiti račune kojima se pokazuje da su ministri usred noći tankali svoja privatna vozila na benzinskim pumpama po Gorskom Kotaru. Možda i snimke nadzornih kamera HAC-a da se utvrdi da nije neki neodgovorni čimbenik iz Vlade ipak iskoristio službeno auto i vozača da se mukte prošverca do metropole. Ili će tražiti ispise računa iz HDZ-a (sram bilo one koji pomisle na bilježnice zakopane u vrtovima, to je bio neki drugi HDZ) kojima su plaćene dnevnice i noćni rad službenim vozačima, te gorivo i amortizacija za korištenje službenih vozila.

Stvar je moguće pošteno postaviti u kontekst samo na jedan jedini način.
Ako je, dakle, laptop saborskog zastupnika Gordana Marasa s izbornim (npr. “Biraj 007”) ili prigodnim političkim porukama (npr. “Zdravstvo i za žive!”) kršenje Izbornog etičkog kodeksa i Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, onda se mirne duše može kazati da je otvorena kutijica koju bi nešto maštovitiji pisci nazvali Pandorinom.
A kršenje svih tih propisa je Etičko povjerenstvo u slučaju Gordana Marasa utvrdilo službenom odlukom.

Visoka globa za SDP?

Kutijica koju bi nešto maštovitiji pisci mogli nazvati Pandorinom bi svoje prvo zlo mogla pustiti na SDP. I to ne bi bilo nimalo iznenađujuće. Dapače, Državno izborno povjerenstvo u svom je prošlotjednom priopćenju izdanom nakon što se digla frka oko Marasovog laptopa u Saboru, strogo i pravedno podsjetilo da se političkoj stranci može izreći administrativna sankcija potpunog gubitka naknade troškova izborne promidžbe kad u izbornoj kampanji koristi sredstva državnog ili lokalnog proračuna, prostorije, službena vozila i opremu državnih tijela ili tijela jedinica lokalne samouprave.

Štoviše, DIP je napomenuo i da takvo ponašanje političku stranku može koštati još 10 do 100 tisuća kuna, a nositelja njene liste osobno još dvije do 20 tisuća kuna.
Dakle, DIP je vrlo slabo uvijeno poručio SDP-u da bi se moglo dogoditi da stranka zbog Marasovog laptopa plati 100 tisuća kuna kazne, plus još da ostane bez 86 tisuća kuna naknade troškova izborne promidžbe po svakom osvojenom mandatu u Europskom parlamentu. Ako se ankete potvrde, SDP će uzeti tri mandata, pa bi uskrata iznosila 258 tisuća kuna. Dakle, DIP zapravo zbog Marasa prijeti SDP-u globom od otprilike 358 tisuća kuna, a bez lijepog iznosa od 20 tisuća kuna mogao bi ostati i Tonino Picula.
Strogo i pravedno, dakle. Jer, reda mora biti.

Lagani vjetrić

Okej, cijela priča je prilično pipkava, jer se postavlja logično pitanje gdje treba povući granicu pri političkim istupima kandidata koji su u isto vrijeme i saborski zastupnici? Je li prekršaj samo ako netko od kandidata ima natpis, transparent, majicu, ili i ako – govori? Smije li zastupnik Maras u nekoj od svojih replika u Saboru kazati “Birajte Marasa”, ili uopće usput spomenuti Jamesa Bonda? Smije li, zapravo, kazati išta, jer čak se i izjava da, na primjer, “Vlada uništava brodogradnju” ili neka slično aktualna može – u širem tumačenju – ocijeniti kao “korištenje prostorija državnih tijela” u izbornoj kampanji.

Svi ovi nonsensi su međutim lagani vjetrić problema koji bi tek mogli zapuhati iz odškrinute kutijice koju bi nešto maštovitiji pisci nazvali Pandorinom.
Naime, HDZ je nastradao. Vrlo, vrlo gadno. Jer, ako je naljepnica na laptopu Gordana Marasa potencijalno teška stotine tisuća kuna globe za SDP, teško je i izračunati kako bi gadno mogla nastradati najveća hrvatska stranka zbog izbora u Ličko-senjskoj županiji koji su održani 10. ožujka.

Minucioznost i tegljenje do Zagreba

Tamo su, naime, u izbornoj kampanji HDZ-a sudjelovali gotovo svi ministri iz te stranke. A znate kako je s ministrima, ne mogu pasti samo tako iz Zagreba usred Like. Netko ih tamo treba i dovesti.
Dovde je, međutim, sve u redu. Ako je suditi po odgovoru iz DIP-a koji je Telegram primio sredinom ožujka, ministri u kampanji smiju “obavljati redovne poslove iz svog djelokruga za vrijeme trajanja izborne promidžbe”. Ali… “S obzirom na to da su ministri u vrijeme izborne promidžbe boravili u LSŽ u okviru svojih redovnih ministarskih dužnosti, te istovremeno, kao stranački dužnosnici posjetili stranačke skupove, nakon što sva financijska izvješća budu dostavljena, DIP će, ako ocijeni potrebnim, zatražiti dodatna očitovanja”, kaže se u tadašnjem odgovoru DIP-a Telegramu.

Dakle, obzirom na minucioznost u pogledu Marasove naljepnice, savršeno je jasno da će DIP tražiti od HDZ-a precizna objašnjenja o tome kako su se, nakon što su im završile redovne aktivnosti, a vozači sa službenim automobilima vratili kući, HDZ-ovi ministri uopće doteglili do Zagreba.

Šverceri i bećari

Tražit će račune kojima se pokazuje da su ministri usred noći tankali svoja privatna vozila na benzinskim pumpama po Gorskom Kotaru. Možda i snimke nadzornih kamera HAC-a da se utvrdi da nije neki neodgovorni čimbenik iz Vlade ipak iskoristio službeni auto i vozača da se mukte prošverca do metropole. Ili će tražiti ispise računa iz HDZ-a (sram bilo one koji pomisle na bilježnice zakopane u vrtovima, to je bila neka druga Hrvatska demokratska zajednica) kojima su plaćene dnevnice i noćni rad službenim vozačima, te gorivo i amortizacija za korištenje službenih vozila.

Inzistirat će da ministri Damir Krstičević i Tomo Medved, prvi vojnik i branitelj države, objasne bećarski lead vijesti iz 27. veljače na službenoj stranici stranke u kojoj se kaže: “Generali pobjedničke Hrvatske vojske i naši ministri Damir Krstičević i Tomo Medved posjetili su Gospić kako bi pružili snažnu potporu listi za prijevremene izbore za ličko-senjsku Županijsku skupštinu i njenom nositelju Marijanu Kustiću!”. Generali pobjedničke vojske morat će, pače, prevrtati unutarnje džepove svojih jakni i hlača, tražiti stare račune za gorivo, sendvič sa sirom i salamom i sok od naranče, kako bi dokazali da nisu u izbornoj kampanji koristili “sredstva državnog ili lokalnog proračuna, prostorije, službena vozila i opremu državnih tijela ili tijela jedinica lokalne samouprave”…

Pandorina kutija

Ukratko, HDZ je nastradao. Vrlo, vrlo gadno. Osim ako… Osim ako je ovaj priličan pritisak na Marasa i SDP, zapravo, sve što će se vidjeti od perfekcionističkog uvođenja reda u izborne kampanje u Hrvatskoj.

Tek to bi značilo da je iz kutijice koju bi maštovitiji pisci nazvali Pandorinom pušteno opakije društveno zlo – ono koje kazuje da su institucije demokratskog sustava, čak i one zadužene za provedbu izbora, opako kontaminirane utjecajem jedne jedine stranke. U odnosu na to naljepnica na laptopu ne samo da je dječja igra, nego će još postati i poželjan iskaz otpora.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu