Ako ministrica i dalje želi smijeniti ravnatelja škole u kojoj je žigosana cura morat će to sama, Školski odbor ju je odbio

Školski odbor, usprkos prijedlogu ministrice Divjak, jednoglasno je donio odluku da neće smijeniti Jozu Dragića

ZADNJA IZMJENA: ožu 6, 2019

Ravnatelj škole u kojoj je prošli mjesec žigosana učenica ipak neće biti smijenjen, osim ako ga ministrica ne odluči sama smijeniti. To je jednoglasno odlučio Školski odbor, usprkos prijedlogu ministrice Divjak i prosvjetnog inspektorata da se Jozu Dragića, dakle ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, smijeni zbog incidenta, odnosno njegove reakcije na isti.

“Nisu prihvatili prijedlog prosvjetnog inspektora da se ravnatelj razriješi. To je bilo u okviru od 15 dana koji je zakon predvidio da se školski odbor mora očitovati i postupiti ili ne postupiti prema prijedlogu inspektora. Sada je na potezu viša instanca”, rekao je za HRT Radio Zadar Ivan Šimunić, pročelnik Odjela za obrazovanje Zadarske županije, a prenosi 24 sata. On je dodao i da ministrica znanosti i obrazovanja, ako to smatra opravdanim, može sama razriješiti ravnatelja.

Sve je svalio na učenike s poteškoćama u razvoju

Slučaj učenika zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole koji je svojoj kolegici na ruku žigosao slovo U početkom veljače skandalizirao je javnost. Policija obavijest o incidentu nije dobila od ravnatelja škole, već od medija, a Dragić je cijelu stvar nazvao “dječjom igrom”, svalivši sve na učenike s poteškoćama u razvoju. Naime, rekao je kako se, citiramo, “takvi mali incidenti događaju zadnjih godina kad su se počeli direktno upisivati učenici s raznim teškoćama”. “Imamo dosta učenika s posebnim programima, uvjetima i eto, takvi mali incidenti se događaju.”

Inzistirao je i kako se ne radi ni o kakvom posebno teškom djelu. “Počinitelj je to učinio sa zagrijanim upaljačem, ne daj bože nečim baš za žigosanje… Obični zagrijani upaljač je naslonio jednoj učenici na rame i jednom učeniku na vrat. Ja sam njemu odmah pojasnio da će biti sankcioniran po pravilniku, oni su inzistirali da im ne treba liječnička niti ne daj bože policija, nego su se vratili u razred”, rekao je gospodin Dragić.

Udruge srednjoškolskih ravnatelja brane Dragića

Prosvjetna inspekcija u međuvremenu je izvršila nadzor te je, s obzirom na utvrđeno stanje, kako je tada objavila ministrica, školskom odboru upućen prijedlog za razrješenje ravnatelja, dok je za dvoje zaposlenika predloženo izdavanje pisanog upozorenja uz mogućnost otkaza ugovora o radu, tada je poručila ministrica.

U međuvremenu su reagirali i Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (UHSR) i Ogranak Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije, koji brane ravnatelja. Poručili su ministrici da se ne slažu se s Dragićevom smjenom te su je pozvali da još jednom analizira prijedlog prosvjetne inspekcije.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program