Ako pratite samo domaće medije, mogla bi vam promaknuti kriza u Njemačkoj; evo ključnih momenata

Angela Merkel nema puno opcija za koaliciju, a ako dođe do novih izbora, na njih će izaći ozbiljno uzdrmana

ZADNJA IZMJENA: stu. 20, 2017
Foto: Profimedia, UPPA News

Njemačka kancelarka Angela Merkel našla se u nezgodnoj poziciji nakon što je jedna od dvije stranke s kojima je pregovarala o sastavljanju većine odlučila napustiti pregovore. Riječ je o Slobodnim demokratima (FDP), a njihov čelnik Christian Lindner samo je kratko objasnio kako partneri, misleći pritom još na blok CDU/CSU i Zelene, nemaju istu viziju Njemačke.

“Bolje je ne vladati nego vladati pogrešno. Zbogom!”, rekao je Lindner i ostavio Merkel u neizvjesnosti jer nema previše opcija za sastavljanje većine i novi izbori – ponovno s neizvjesnim rezultatima – nisu neizgledna opcija. Što će se sada događati u Njemačkoj teško je predvidjeti, a Merkel će se danas sastati s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom s kojim će razgovarati o novonastaloj situaciji i eventualnim rješenjima.

Donosimo nekoliko najvažnijih stvari o političkoj krizi u kojoj se ovoga vikenda našla Njemačka.

1. Kakva je situacija u njemačkom parlamentu?

Dakle, na parlamentarnim izborima koji su bili prije gotovo dva mjeseca, 24. rujna, konzervativni blok Angele Merkel kojega čine CDU i CSU osvojio je najviše, 246 mandata. Socijaldemokrati, koji su u prethodnom mandatu bili koalicijski partneri s Merkel, osvojili su 153 mandata. No, oni su ovoga puta odmah dali do znanja kako nemaju namjeru nastaviti veliku koaliciju već ostati u oporbi.

Radikali iz Alternative za Njemačku imaju 94 mandata u parlamentu i treća su stranka po snazi, no koaliciju s njima Merkel je odmah odbacila. FDP, koji je izašao iz koalicijskih pregovora ima 80 mandata, a Zelena stranka 67. Tu je još i tvrdoljevičarska stranka Left koja je osvojila 69 mandata, no konzervativci iz Merkeline stranke s njima sigurno neće krenuti u koalicijske pregovore.

2. Kako je došlo do propasti tzv. jamajka koalicije?

Stranke tzv. Jamajka koalicija, prozvane tako zbog boja stranaka koje u njoj sudjeluju, počele su pregovarati nakon izbora. Ovakva koalicija se zapravo nametnula, s obzirom na to da SPD nije htio nastaviti s velikom koalicijom, desničare iz AFD-a Merkel je odmah isključila kao partnere, kao i ljevičare iz Lefta. Ostale su dvije stranke, Zeleni i FPD.

Tijekom višetjednih pregovora bilo je jasno da stranke koje bi trebali postati partneri u Vladi imaju vrlo različite poglede na mnoga krucijalna pitanja, poput imigranata ili klimatskih promjena. I sama Merkel je više puta govorila da se nada kako će se uspjeti dogovoriti “unatoč velikim razlikama”. Situacija je eskalirala tijekom ovoga vikenda, kada je istekao dogovoreni rok za postizanje sporazuma između potencijalnih partnera.

3. FPD objavio kako su pregovori propali

Da su pregovori uistinu propali, postalo je jasno u nedjelju kasno navečer kada je FPD objavio da se povlači iz pregovora. Predsjednik stranke Lindner tada je rekao kako tri stranke nisu uspjele postići kompromis o ključnim pitanjima pa je bolje da se pregovori prekinu.

“Danas nije postignut napredak, već je naprotiv napravljen korak unatrag, jer su se počeli propitivati i ciljani kompromisi”, rekao je novinarima čelnik FDP-a Christian Lindner.

4. S kim bi, dakle, Merkel sada mogla koalirati?

Merkel bi mogla pokušati uspostaviti kontakt sa svojim dosadašnjim partnerima iz SPD-a, no teško je zamisliti da će oni, nakon što su odmah nakon izbora isključili mogućnost koalicije, sada se prikloniti Merkel i zapravo spasiti njezinu većinu.

Druga opcija bi mogla mogla biti da Merkel pokuša formirati manjinsku vladu sa Zelenima. Ne isključuje se ni mogućnost prijevremenih izbora. Ta opcija sigurno ne bi odgovarala Merkel jer bi se njena ionako oslabljena pozicija mogla dodatno pogoršati. I ono čega se svi umjereni građani i europska javnost pribojavaju, a dosta je izgledno, populisti iz AFD-a bi mogli dodatno ojačati.

5. Što Merkel kaže?

Njemačka kancelarka danas je izrazila žaljenje što su propali koalicijski razgovori o stvaranju tzv. jamajačke koalicije. Kaže kako misli da su bili na dobrom putu. “Žalim, uz puno poštovanje prema FDP-u, što nismo postigli dogovor”, kazala je Merkel novinarima.

Najavljujući susret s predsjednikom, a potom i sastanak s čelništvom svoje stranke CDU kako bi dogovorili što dalje, Merkel je najavila frazom da će “učiniti sve što je u njezinoj moći da što bolje upravlja zemljom u predstojećim “teškim tjednima”.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3050 članaka Više o autoru