Ako se globalizacija zaustavi, dobit ćemo ratove robota (i još 12 stvari)

Banka Credit Suisse objavila je studiju o posljedicama kraja globalizacije

ZADNJA IZMJENA: lis. 2, 2015
Foto: YouTube

Roboti koji ratuju tisuće kilometara od onih koji njima upravljaju, pretili građani koji nikada nisu izašli iz svoje zemlje i smanjenje međunarodne trgovine, neki su od mogućih rezultata kraja globalizacije, piše u studiji koju je u rujnu objavila banka Credit Suisse. Tema studije jest procijeniti što bi moglo uništiti globalizaciju te što će se potom događati, piše Business Insider.

Globalizacija je moćna sila, koja utječe na gospodarstva i društva diljem svijeta, navodi se u studiji i ističe da njeno okončanje i povratak unatrag može imati niz posljedica, od smanjenja uvoza hrane do porasta građanskih sukoba.

No, Credit Suisse također primjećuje da iako scenarij o kraju globalizacije “može biti i zastrašujući i zabavan”, čini se da smo “u ovom trenutku daleko od toga”. Donosimo naglaske iz studije švicarskih bankara.

1. Promijenit će se način na koji ljudi komuniciraju

“Još smo uvijek daleko od globalno potpuno digitalizirane komunikacije. To priječe između ostalog i kulturne, jezične i povijesne barijere. Iako takav scenarij ipak nije vjerojatan, digitalne interakcije mogu dovesti do toga da stvarni kontakt s ostalim dijelovima svijeta postane manje važan”, ističe se u studiji Credit Suissea.

2. Smanjenjit će se trgovina i suradnja između nacija

Novom 3D tehnologijom printanja mogle bi se na domaćem terenu lakše proizvoditi različita dobra i usluge. To bi moglo značiti smanjenje trgovine i interakcije između nacija i njihovih tvrtki. Države bi mogle na to utjecati i povećanjem poreza, navodi se u izvješću. “Također, bilježimo relativni porast necarinskih poreza (i barijera), posebno nakon osnutka WTO-a 1995. godine, a neizravna zapreka trgovini je i potencijalna prijetnja globalnih trgovinskih sankcija”, navodi se u izvješću.

3. U ratove ćemo slati robote

Jačanje sektora automatizacije mogao bi dovesti do toga da će u ratovima sudjelovati roboti, što će smanjiti gubitke i rizike za ljudski život. Također, time bi ratovi postali i jeftiniji. Stoga će zemlje postati sklonije otvorenom sukobu nego dosad, što će dovesti do globalne političke nestabilnosti i urušavanja međunarodnih odnosa.

4. Sigurnost interneta postat će sve važnija i dovesti do daljnje izolacije

S obzirom na sve veće opasnosti od cyber špijunaže, države svijeta mogle bi se pokušati zaštititi stvaranjem zatvorene nacionalne mreže, poput one koja postoji u Sjevernoj Koreji. Zemlje u razvoju, kao što su Iran i Kina, trenutno daleko strože kontroliraju internet nego razvijene zemlje.

5. Porast će pretilost, ali i pothranjenost

Godine 2013. u svijetu je bilo 42 milijuna djece mlađe od pet godina koja su bila pretila ili predebela, a godinu kasnije odraslih koji imaju prekomjernu težinu bilo je čak 1,9 milijardi. S druge strane, po podacima UN-a od 2012. do 2014. registrirano je 805 milijuna pothranjenih ljudi. “Dostupnost hrane i sigurnost ponude prehrambenih proizvoda mogli bi postati veliki politički problem, posebice u nestabilnim i ranjivim zemljama”, ističu u Credit Suisseu. To će se morati rješavati kroz međunarodnu suradnju, navodi se u izvješću. “Porast međunarodne suradnje bit će vrlo važan faktor u borbi protiv neravnoteže između pretilosti i pothranjenosti”, dodaju.

6. Smanjit će se i uvoz i izvoz hrane

“Pretjerana ovisnost o uvozu hrane problem je mnogih zemljama, što je možda dovelo i do njihova slabog ili nikakvog sudjelovanja (kao ponuđača) u globalnom tržištu hranom. Dva su primjera tomu ruska zabrana izvoza pšenice u 2010. godini te samodostatnost Kine u vezi sa svim glavnim usjevima”, ističu u Credit Suisseu.

7. Past će i uvoz i izvoz energije

“Obnovljivi izvori energije, poput solarnih elektrana, vjetroelektrana ili hidroelektrana mogli bi decentralizirati proizvodnju energije i smanjiti potrebu za njenim uvozom. Iako će i dalje biti ekonomski razumno uvoziti energiju od najjeftinijih proizvođača (npr. solarnu energiju iz Sjeverne Afrike u Europu), želja za povećanjem energetske neovisnosti može dovesti do smanjenja globalne međuovisnosti po tom pitanju”, navodi se u studiji.

8. To će biti dobro za okoliš

Međunarodni porast trgovine “kumulativno je izazvao znatni porast globalnih temperatura i pomicanje klimatskih ciklusa”, pišu iz Credit Suissea. Redukcije u međunarodnoj trgovini mogu smanjiti utjecaj na klimu, jer se smanjuju i potrebe za prijevozom dobara te uvoz i izvoz.

9. Svijet bi mogao proći kroz preokret u sadašnjoj tranziciji prema demokraciji

Demokracija je “prolazna”, navodi se u izvješću, i već je manje učinkovita nego što je bila prije 20 godina. “Smatra se da su manje demokratski oblici vlasti sposobniji proizvesti ekonomski uspjeh. Također, regionalne institucije uspješnije su od onih svjetskih”, navodi se u studiji.

10. Kulturne razlike, kao što su religija i jezik, postat će ključne

“Homogenost svijeta ima sve više pukotina – religija, klimatske promjene, jezik, vojna razvijenost i zaduženost”, ističe se u studiji i podsjeća, u tom kontekstu, na porast globalnog terorizma.

11. Po jednom scenariju očekuje se više trgovinskih i valutnih ratova

U trgovinskim ratovima, usmjereni na uzdrmavanje međunarodnog tržišta, zemlje će kao oružje koristiti i vlastite valute. “Najnovije izvješće MMF o deviznim rezervama upućuje na to da je više od 62 % poznatih rezervi u američkim dolarima, što je nepromijenjeno još od uvođenja eura 1999.”, pišu švicarski bankari.

12. Porast će troškovi kapitala

Dok nastavak globalizacije znači niže troškove kapitala, njezin kraj navješćivao bi upravo suprotno.

13. Povećat će se broj građanskih sukoba

Kraj globalizacije može dovesti do porasta siromaštva i građanskih sukoba, smatra Državni zavod za ekonomska istraživanja. “Zapreke koje će se pojaviti pri izvozu iz zemalja u razvoju pogoršat će siromaštvo u tim zemljama”, navodi taj zavod, a prenosi studija Credit Suissea.

Dubravka Blaško
Novinarka
1511 članak Više o autoru