Politika & Kriminal

Možda ne želite propustiti kako se premijer obračunao s Penavom i Krištom zbog izjava o napadaču s Markovog trga. Evo snimke

Premijer smatra da su poruke kojima se širi netrpeljivost radikalizirale napadača s Markovog trga

Premijer Andrej Plenković danas je održao konferenciju za medije čija je središnja tema bila napad u kojem je prije dva dana na Markovom trgu ranjen policajac. Premijer je izrazio zabrinutost zbog radikalizacije 22- godišnjeg napadača, naglasivši kako je temeljna zadaća istražitelja ustanoviti kako je do nje došlo, odnosno kako se Danijel Bezuk našao izložen informacijama koje su ga potaknule na napad. Premijer je potom iznio svoju teoriju o tome tko je dogovoran za takve poruke.

„Ne mogu u nikoga uprijeti prstom, ali moramo se zapitati tko su akteri u političkom životu RH koji potiču mržnju. Vidjet ćemo tko su akteri koji potiču netrpeljivost, koji su čak nakon ovoga spremni davati izjave poput Ivana Penave i gospođe Vidović Krišto koje su neprihvatljive. Te izjave su za svaku osudu, nevjerojatne”, rekao je Plenković.

Ekstremizam je hrvatski proizvod

Premijer je kazao kako za širenje netrpeljivosti krivi i neke medije. „Tu postoji odgovornost različitih medijskih aktera, brojnih drugih, onih koji u svojim emisijama potiču nesnošljivost i mržnju. Postoji i odgovornost medijskih aktera koji svojim emisijama potiču mržnji između hrvatske većine i srpske manjine. Vjerojatno ima onih kojima se ne sviđa politika koju vodimo, ali uvjereni smo da radimo ono što je trebalo učiniti”, kazao je premijer.

Plenković je naglasio kako će se tim fenomenom trebati pozabaviti temeljitije. Ovo je problem ekstremizma, ne uvezen, nego domaći proizvod kojim ćemo se baviti u narednom razdoblju“, kazao je. U nastavku presice Plenković se još jednom vratio na pitanje tko je utjecao na mladića koji je počinio napad. „Ako netko želi predstaviti vladajuću većinu kao neku hrvatsko-srpsku koaliciju, možete i tim putem krenuti”, primijetio je znakovito premijer, koji nije precizirao na koga misli.

Poznato je da vladajuću većinu u Saboru kao „hrvatsko-srpsku trgovačku koaliciju“ često opisuje zastupnik Hrvoje Zekanović, a tu je sintagmu u svojim objavama znao koristiti i Domovinski pokret Miroslava Škore.