Aktivistice na Cvjetnom trgu u Zagrebu performanskom upozorile na nasilje nad ženama

"Preuzmite odgovornost za ubojstvo žena" naziv je inicijative

ZADNJA IZMJENA: velj 6, 2016
Foto: PIXSELL

Prosvjedna akcija Preuzmite odgovornost za ubojstva žena istoimene inicijative, koja okuplja razne aktivistice civilnog društva, feministkinje i razne građanke s ciljem borbe protiv nasilja nad ženama, održana je u subotu na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića. Organizatorice su upozorile na sustavno zanemarivanje ili nedovoljnu posvećivanje pažnje nadležnih institucija za suzbijanje nasilja u obitelji i kažnjavanje počinitelja.

“Od početka ove godine četiri žene izgubile su život, dok je u nešto više od godinu dana šesnaest žena ubijeno od strane muškaraca s kojima su bile u obiteljskoj ili partnerskoj vezi. Ubijene su žene svih generacija”, naglasile su prosvjednice tijekom skupa.

žene 4

Jedna od organizatorica prosvjeda Josipa Tukara izjavila je kako su se prosvjednice danas okupile da bi odale počast svim ubijenim ženama, ali i pozvale institucije da provode zakone. “Želimo da cijelo društvo preuzme odgovornost za sve žene čije su smrti mogle biti spriječene, a nisu jer nismo reagirali na vrijeme, naglasila je.

žene 1

Žene 2

Hitno uvođenje građanskog odgoja

Na skupu pročitan je proglas inicijative Preuzmite odgovornost za ubojstva žena. U njemu se, između ostalog, traži poboljšanje i provođenje zakona i procedura kojima se štiti žrtva a ne nasilnik. Zatražena je hitna ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, odnosno Istanbulska konvencija, koja obvezuje institucije države na zaštitu žena od svakog oblika nasilja.

Zatražile su ogovor na pitanje zbog čega je odgođeno stupanje na snagu novog Zakona o zaštiti nasilja u obitelji. Trebao je stupiti na snagu prvog siječnja ove godine. U proglasu su prosvjednice zatražile i hitno uvođenje građanskog odgoja i odgoja nenasilja, koji će promicati ustavnu vrijednost Republike Hrvatske o ravnopravnosti svih građanki i građana, kao jedini lijek za oporavak i stvaranje zdravog društva.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program