Politika & Kriminal

Aladrović o novom Zakonu o radu: 'Uredit ćemo rad preko digitalnih platformi i od kuće'

'Mi moramo biti svjesni da je duži ostanak u radnom svijetu naša realnost', rekao je ministar

FOTO: Dnevnik Nova Tv/screenshot

Ministar rada Josip Aladrović govorio je večeras u Dnevniku Nove TV o novitetima koje bi trebao obuhvatiti novi prijedlog Zakona o radu. Ministar je tako kazao kako se zakonom, koji bi na snagu u Hrvatskoj trebao stupiti iduće godine, uređuje rad preko digitalnih platformi, rad od kuće, te da se s njime žele smanjiti prekarni oblici rada, dakle nesiguran rad na određeno vrijeme, povremeni i privremeni rad, uz mala radna prava…

Aladrović je kazao kako putem internet platformi u Hrvatskoj radi između 30 do 40 tisuća mlađih ljudi te da će njihov način rada ući u novi Zakon o radu. “To je novi oblik rada i omogućilo je lakše poslovanje”, kazao je ministar.

Problem rada na određeno

Istaknuo je kako Hrvatska novim zakonom želi urediti prekarne oblike rada, odnosno rad radnika kojima se stalno produžuju ugovori na određeno vrijeme i koji samim time svako malo trpe neizvjesnost hoće li zadržati posao. Aladrović kaže kako su tužbe zbog prekarnog rada sve češće u europskim zemljama, te da je to ono što Hrvatska novim zakonom svakako želi izbjeći.

“Mi u Hrvatskoj imamo 25 posto rada na određeno i tu smo lideri u Europskoj uniji. Problem je i što imamo izrazito veliku frekvenciju kratkih ugovora”, kazao je Aladrović te istaknuo kako je dosad to pitanje zakonski uredila samo Irska, ali da bi Hrvatska svakako trebala biti druga koja će učiniti isto.

Vezano uz produženje ugovora na određeno, ministar je rekao kako će novi zakon skratiti mogućnost produženja takve vrste rada koji se sada može odvijati i do tri godine. Također je rekao kako će poslodavac pri zapošljavanju na određeno biti dužan pojasniti zašto zapošljava baš na takav način, te da će se urediti i dio koji se odnosi na povezane tvrtke kako bi se izbjegla situacija u kojoj poslodavac nakon određenog vremena radnika zapošljava u nekoj drugoj svojoj firmi, a po isteku ugovora ga ponovno vraća u prvu. Time je dolazilo do prekida radnog odnosa pa se ugovor na određeno koristio i duže od tri godine.

Koliko do mirovine?

Ministar je kazao kako će novi zakon o radu obuhvatiti i rad od kuće. Do pandemije, kako je rekao, od kuće je radilo tri posto hrvatskih radnika, dok se sada očekuje da će taj postotak rasti i do 37 posto. “Mi želimo da benefiti toga rada budu u sustavu kako bi i poslodavac i radnik bili zaštićeni”, rekao je ministar ne precizirajući točno informacije o plaćanju režija radnicima.

Na pitanje jesmo li spremni duže raditi ili je bolje uvoziti strane radnike da mirovinski sustav to pokrpa, Aladrović je odgovorio: “Mi moramo biti svjesni da je duži ostanak u radnom svijetu naša realnost. Pogotovo u djelatnostima u kojima je to moguće”, rekao je i dodao je da će odlazak u mirovinu sa 65 godina biti izbor.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu