Politika & Kriminal

Albanski parlament izglasao novu vladu. Rama je opet premijer, prvi put ikad dominiraju žene

Od 17 članova vlade, njih 12 su žene. Ediju Rami je ovo treći mandat

Albanian Prime Minister Edi Rama during the Bled Strategic Forum 2021.
Bled Strategic Forum 2021, Bled, Slovenia - 01 Sep 2021,Image: 629824622, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Albanski parlament u petak je izglasao prvu vladu u kojoj premoćnu većinu čine žene, otkad je u zemlju prije 30 godina uveden višestranački sustav. Nakon parlamentarne skupštine koja je trajala više od 20 sati, Edi Rama izglasan je za premijera treći put zaredom nakon premoćne pobjede na izborima u travnju.

Od 17 članova vlade, 12 njih su žene. “Borba protiv spolne diskriminacije i obiteljskog nasilja ostaje vrlo otvorena i daleko od toga da je dobivena”, rekao je Rama pred zastupnicima koji su za njegovu vladu glasali sa 77 glasova od 140. “I dalje postoje diskriminatorne snage i negativna energija koji djeluju u našem društvu da naude ženama i djevojčicama.”

Nove i stare ministrice

Olta Xhaka će nastaviti služiti kao ministrica vanjskih poslova, a novopridošla Delina Ibrahimaj, bivša čelnica porezne uprave, vodit će ministarstvo financija i ekonomije. Rama je rekao da će borba protiv kriminala i korupcije biti prioritet trećeg mandata.

Nova vlada predviđa ekonomski rast od oko 4 posto godišnje, nakon pada od 3.3 posto 2020. godine, kao rezultat pandemije. Albanija je NATO članica te joj je cilj jednoga dana pridružiti se Europskoj uniji, no manjak reformi i neodlučnost dijela članica EU-a za proširenjem usporili su pristupni proces.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu