Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Američka agencija za lijekove preporučila pauziranje cijepljenja Johnson&Johnsonom

I oni istražuju krvne ugruške

A man receives the first dose of AstraZeneca's COVID-19 vaccine in Bilbao, Basque Country, Spain, 24 March 2021. Euskadi has resumed this Wednesday vaccination with AstraZeneca. According to the Basque Ministry of Health, of the more than 53,000 doses of this vaccine administered in the community, "there is no evidence of any serious side effects".
24 MARCH 2021;ASTRAZENECA;VACCINES;BASQUE COUNTRY;BILBAO

03/24/2021,Image: 600774684, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
FOTO: H.Bilbao/profimedia

Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) kao i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) preporučuju da SAD obustavu cijepljenje cjepivom Janssen, koje proizvodi tvrtka Johnson&Johnson, zbog šest prijavljenih slučajeva krvnih ugrušaka.

Tih šest slučajeva prijavljeno je na 6,8 milijuna doza cjepiva koje je dano ljudima u SAD-u. Svih šest je zabilježeno kod žena u dobi od 18 do 48 godina i sve su razvile simptome unutar 6 do 13 dana nakon cijepljenja. Jedna je žena umrla, a druga je u teškom stanju hospitalizirana u Nebraski, objavio je New York Times.

Ove informacije objavljene su u priopćenju koje potpisuje zamjenica direktora Američkog centra za kontrolu bolesti, Anne Schuchat, te direktor Centra za biološke procjene i istraživanje pri Američkoj agenciji za hranu i lijekove, Peter Marks.

FDA poručuje kako se ovo radi iz opreza

CDC je priopćio i kako se u srijedu održati sastanak Savjetodavnog odbora za imunizaciju na kojem će raspravljati o ovim slučajevima. Procijenit će koliko rizik oni predstavljaju, stoji u priopćenju.

“FDA će također istražiti ove slučajeve. Dok se to ne privede kraju, preporučujemo da se pauzira korištenje ovog cjepiva. To radimo iz opreza. Ovo je važno i kako bi zdravstveni radnici bili svjesni mogućnosti ovakvih događaja i kako bi mogli isplanirati kako će odgovoriti na slučajeve krvnih ugrušaka kojima je potrebno posebno liječenje”, zaključuje se u priopćenju, javlja CNN.

Američka Agencija za hranu i lijekove, Johnson & Johnson i Centar za prevenciju i kontrolu bolesti za sada nisu odgovorili na Reutersov upit. Cijena dionice Johnson & Johnsona pala je za tri posto nakon objave ove vijesti.

I EMA istražuje Janssen

Europska agencija za lijekove je u petak objavila kako istražuje izvješća o krvnim ugrušcima kod ljudi koji su primili cjepivo Janssen.

EMA je tada imala podatke o četiri slučaja rijetkih krvnih ugrušaka s niskim brojem trombocita, od kojih je jedan završio smrću. Jedan od njih je bio zabilježen u kliničkoj studiji, a tri prilikom cijepljenja u SAD-u.

Podsjetimo, ministar zdravstva, Vili Beroš, prošlog tjedna je izvijestio kako 14. travnja u Hrvatsku stiže prvih 7150 doza cjepiva tvrtke Johnson&Johnson. U Planu cijepljenja protiv koronavirusa objavljeno je da je s tvrtkom Johnson&Johnsom sklopljen sporazum koji za Hrvatsku predviđa 900.000 doza njihovog cjepiva.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više