Politika & Kriminal

Američka policija ubila još jednog mladog crnca, zaustavili su ga zbog osvježivača zraka. Krenuli prosvjedi

Bijesne gomile okupile su se ispred policijske zgrade u Brooklyn Centru u nedjelju. Policija je ispalila gumene metke

BROOKLYN CENTER, MN - APRIL 11: People stand on a police cruiser as protesters take to the streets after Brooklyn Center police shot and killed Daunte Wright during a traffic stop on April 11, 2021 in Brooklyn Center, Minnesota. A crowd gathered to confront police as they held a line while investigators searched the scene.   Stephen Maturen/Getty Images/AFP (Photo by Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Prosvjedi protiv američke policije izbili su u nedjelju u Minnesoti nakon što je policajac ustrijelio mladog crnca po zaustavljanju njegovog vozila zbog prometnog prekršaja oko 16 kilometara od mjesta na kojem je ubijen George Floyd tijekom uhićenja u Minneapolisu prošlog svibnja.

Bijesne gomile su se u stotinama okupile ispred zgrade policijskog odjela Brooklyn Centra u nedjelju navečer, policajci u zaštitnoj opremi su ispaljivali gumene metke, omamljujuće granate i puštali oblake kemijskih iritansa.

Rođaci i guverner Minnesote, Tim Walz, muškarca kojeg je ubila policija identificirali su kao Dauntea Wrighta (20). Walz je rekao u priopćenju da nadgleda prosvjede u Brooklyn Centru, predgrađu Minneapolisa, “dok naša država oplakuje još jedan crni život kojeg je uzela policija.”

Traje suđenje zbog ubojstva Georgea Floyda

Protupolicijski prosvjednici su već proveli prethodne dane prosvjedujući u Minneapolisu, dok suđenje Dereku Chauvinu, bivšem bijelom policajcu, ulazi u treći tjedan suđenja okruženog pregradama i vojnicima iz Nacionalne garde.

Chauvin je osuđen za ubojstvo zbog klečanja na vratu Georgea Floyda, 46-godišnjeg crnca u lisicama, tijekom smrtonosnog uhićenja prošlog svibnja, čiji je video izazvao globalne prosvjede protiv policijske brutalnosti.

Nazvao je mamu prije nego što su ga ubili

Wrightova majka, Katie Wright, rekla je novinarima da je primila poziv od sina u nedjelju popodne, s riječima da ga je policija zaustavila zato što je imao osvježivače zraka koji su visjeli s retrovizora, što je ilegalno u Minnesoti. Mogla je čuti policiju kako govori njezinom sinu da iziđe iz vozila, rekla je.

“Čula sam prepiranje i policajca kako govori ‘Daunte, nemoj bježati’, rekla je kroz suze. Poziv se završio, a ona je ponovno pozvala sinov broj, na koji je odgovorila njegova djevojka rekavši da je mrtav u vozačkom sjedalu.

U priopćenju, policija Brooklyn Centra rekla je da su policajci nešto prije 2 popodne zaustavili muškarca zbog prometnog prekršaja te pronašli da je postojala otvorena tjeralica protiv njega. Dok ga je policija pokušavala uhititi, vratio se u auto. Jedan policajac je ustrijelio muškarca, koji nije bio identificiran u priopćenju. Muškarac se odvezao nekoliko ulica dalje prije nego što je udario drugi automobil i umro na licu mjesta.

Zaustavili ga zbog osvježivača zraka

Policija kaže da su tjelesne kamere obojice policajaca snimale incident. Državni ured kriminalne istrage istražuje pucnjavu. Ogranak Američke unije za građanske slobode u Minnesoti je rekao da bi slučaj trebala istražiti druga nezavisna agencija i zahtijevati trenutno objavljivanje bilo kakvih videa koji postoje o pucnjavi.

Skupina je kazala da je “duboko zabrinuta što je policija osvježivače zraka iskoristila kao izgovor za zaustavljanje, nešto što policija često radi kad su u pitanju crnci.”

Policija na prosvjednika ispalila gumene metke

Blizu mjesta ubojstva, prosvjednici su bijesno vikali na skupinu policajaca u zaštitnoj opremi koji su ispred sebe držali dugačke pendreke. Neki prosvjednici su vandalizirali dva policijska automobila, bacajući na njih kamenje i skačući po njima. Policajci su ispalili gumene metke, pogodivši barem dvije osobe u gomili, zbog čega je barem jedan muškarac krvario iz glave, rekao je Reutersov svjedok, prije nego što su prosvjednici otišli pred zgradu policije.

Pucnjava u nedjelju je bila “tragična”, rekao je gradonačelnik Brooklyn Centra, Mike Elliott. “Molimo prosvjednike da nastave biti mirni i da se s mirnim prosvjednicima ne ophodi sa silom”, rekao je u priopćenju.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu