Politika & Kriminal

Američke burze slave i ruše rekorde. Trumpovi trgovinski pregovori s Kinom navodno idu dobro

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks u petak premašio 3.200 bodova po prvi put u povijesti

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks u petak premašio 3.200 bodova po prvi put u povijesti, ostvarivši pritom i najveći tjedni rast od početka rujna, a sve zahvaljujući optimizmu investitora oko raspleta američko-kineskog trgovinskog spora. S&P 500 indeks u petak je porastao 0,49 posto, na 3.221 bod, ojačavši tako 7. trgovinski dan uzastopno, što je njegov najdulji pozitivni niz od listopada 2017.

Taj indeks ostvario je rast četvrti tjedan zaredom, pri čemu ovoga tjedna za 1,7 posto, što je njegov najveći skok na tjednoj razini od početka rujna. Dow Jones indeks porastao je u petak 78,13 bodova ili 0,28 posto, na 28.455 bodova, a Nasdaq za 0,42 posto na 8.924 boda, postigavši rast osmi trgovinski dan zaredom.

Raspršen strah od trgovinskog rata

“Ovo doba godine tržište obično dobiva vjetar u leđa. Zasad nema na vidiku ničega što bi do kraja godine promjenilo smjer u kojem idemo”, procjenjuje Walter Todd, glavni investicijski dužnosnik pri Greenwood Capital Associatesu. Američka dionička tržišta na putu su najbolje izvedbe u prosincu u zadnjih devet godina te najboljeg četvrtog tromjesečja od 2013. Tako je S&P 500 od početka prosinca u plusu za 2,5 posto, a od početka godine za 28,5 posto.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je izvijestio, nakon razgovora s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, da je ostvaren napredak po pitanju slobodne trgovine sa Sjevernom Korejom i Hong Kongom, čim je raspršio strahove investitora oko još jedne eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Rast osobne potrošnje u studenom

Investitore je oraspoložio i podatak o rastu osobne potrošnje u SAD-u u studenome za 0,4 posto. Taj podatak u fokusu je investitora jer je ključan za američki gospodarski rast. Porast potrošnje, zajedno s ranijom objavom drugih pozitivnih pokazatelja, smanjio je strah od recesije, koji je proganjao tržišta ranije ove godine.

Obujam trgovanja na američkim burzama bio je u petak najviši od početka godine, budući da je vlasnika promijenio 11,53 milijardi dionica. Na europskim burzama u petak je londonski Ftse indeks ojačao 0,11 posto, na 7.582 boda, dok je njemački DAX skočio 0,81 posto, na 13.318 bodova, a pariški CAC za 0,83 posto, na 6.021 bod.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu