Američki BDP doživio je najveći kvartalni pad od recesije prije 12 godina. Analitičari tvrde da najgore tek slijedi

U prvom tromjesečju američki BDP je pao 4,8 posto

ZADNJA IZMJENA: tra 29, 2020
Foto: AFP

Američka ekonomija i dalje tone u jednu od najvećih recesija u modernoj povijesti. Sudeći prema najnovijim podacima američkog ministarstva gospodarstva, pad BDP-a u prvom tromjesečju ove godine iznosi 4,8 posto. U tom je periodu, od siječnja do ožujka, krenulo širenje pandemije koronavirusa pa su uvedene brojne gospodarske restrikcije s ciljem sprječavanja njegova širenja.

To je prvi pad američkog gospodarstva u šest godina, te ujedno i najveći kvartalni pad još od velike recesije prije 12 godina. Najdugotrajniji rast američkog gospodarstva u povijesti je time okončan, a analitičari tvrde da će podaci za drugi kvartal koji stižu u srpnju biti još gori, piše Wall Street Journal.

Neki analitičari se nadaju naglom oporavku

Analitičari tvrde da je pad u prvom kvartalu samo nagovještaj još goreg pada BDP-a za period od travnja, mjeseca u kojem je bilo još više zatvaranja i zabrana rada poduzećima, pa do lipnja. U tom periodu počeo je i veliki val otkaza u Americi. Američki ured za proračune procjenjuje da bi BDP u ovom kvartalu mogao pasti za čak 40 posto na godišnjoj razini.

Taj pad bi bio i rekordan pad BDP-a otkad su se ti podaci počeli bilježiti 1947. godine. Takav pad bi ujedno bio i četiri puta veći od dosadašnjeg rekordnog pada koji se dogodio 1958. godine. U periodu od samo par tjedana, brojna poduzeća u Americi prestala su s radom, a bez posla je ostalo na desetke milijuna ljudi. Tvornice i trgovine su zatvorene, a prodaja nekretnina je stala. Kućanstva režu sve moguće troškove, a ljudi općenito sve manje troše.

Međutim, neki analitičari se nadaju da će se ekonomija brzo oporaviti, te da će kada jednom prođe kriza s koronavirusom, rast biti u obliku slova V. Dakle, nadaju se jednako strelovitom rastu nakon strmoglavog pada gospodarstva.

Ivan Luzar
Telegram autor
1808 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program