Politika & Kriminal

Američki diplomat dao je intervju za venezuelanske medije, tvrdi da Bijela kuća ne traži vojnu intervenciju

Izbore na kojima je pobijedio Maduro ocijenio je farsom i prijevarom

Nicolas Maduro
FOTO: Hugoshi/commons.wikimedia.org

Sjedinjene Američke Države (SAD) ne traže vojnu intervenciju kao rješenje za ekonomsku i političku krizu u Venezueli, izjavio je u nedjelju u razgovoru za venecuelanski list 2001 jedan američki diplomat. Washington je početkom ove godine drugi mandat venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, osvojen na izborima 2018., ocijenio kao nelegitiman, a izbore kao farsu i prijevaru, priznavši pritom oporbenog čelnika Juana Guaidoa kao legitimnog predsjednika.

Guaido, koji predsjeda Kongresom kojim vlada oporba, u siječnju se pozvao na ustav kako bi preuzeo privremeno predsjedništvo, tvrdeći da je Madurov ponovni izbor 2018. bio prevara. Guaida je kao legitimnog venezuelskog predsjednika priznalo više od 50 zemalja, uključujući SAD.

Pritisak na predsjednika Madura

SAD je otvorio u srijedu predstavništvo za odnose s Venezuelom (VAU) sa sjedištem u Kolumbiji, a s ciljem osiguranja američkog diplomatskog predstavništva privremenoj vladi Guaida, kao i nastavka vršenja pritiska za Madurov odlazak, koje se ogleda i u širokim sankcijama koje je SAD uveo Venezueli.

“Ono što želimo nije vojna intervencija međunarodne zajednice, već mirno, političko i demokratsko rješenje krize temeljeno na ustavu Venezuele”, rekao je otpravnik poslova VAU-a James Story u razgovoru objavljenom na internetskoj stranici venecuelanskih novina 2001.

Gospodarski kolaps Venezuele potaknuo je humanitarnu krizu, a Maduro često optužuje SAD da se priprema za invaziju na Venezuelu radi kontrole njenih ogromnih naftnih resursa i uklanjanja socijalističkog vodstva zemlje.

Ruska intervencija u zemlji

Upitan što bio poručio građanina Venezuele koji traže vojnu intervenciju, često putem društvenih medija, Story je kazao da je već bilo vojne intervencije od strane Madurovih stranih saveznika. “U zemlji postoje ruski vojni časnici … a znamo i da ima puno kubanskih vojnih časnika. Zašto? Zato što žele da Maduro ostane”, kazao je Story.

Guaidovi saveznici i predstavnici vlade u svibnju su započeli dijalog i pregovore uz posredovanje Norveške radi traženja rješenja za političku krizu. Madurovo je izaslanstvo prošlog mjeseca prekinulo svoje sudjelovanje u znak protesta zbog novih američkih sankcija. Maduro je pak u televizijskom razgovoru emitiranom u subotu rekao da je njegova vlada nastavila kontakt i s oporbom kao i s norveškom vladom. Obećao je “dobre vijesti o procesu dijaloga” u sljedećim danima, ali nije rekao kada će ponovo započeti.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu