Američki državni tajnik ipak se u Moskvi sreo s Vladimirom Putinom; pričali su i o Asadu i Siriji

Do susreta je došlo u jeku povećanja tenzija između dviju država

ZADNJA IZMJENA: tra. 12, 2017
Foto: AFP

Američki državni tajnik Rex Tillerson sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, javlja CNN. Nakon što ga je gotovo do zadnjeg časa ostavio u iščekivanju, ruski predsjednik tako se ipak sastao s američkim državnim tajnikom. Sastanak je trajao gotovo dva sata i završio negdje oko 20 sati po lokalnom vremenu, javlja New York Times.

“Odnosi Rusije i SAD-a su prilično loši i obilježeni nepovjerenjem. Dvije najveće nuklearne sile na svijetu ne mogu imati ovakav odnos”, rekao je Tillerson nakon cjelodnevnih razgovora s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i sastanka s Putinom.

Tillerson je nakon sastanka rekao kako je s Putinom razgovarao o Asadovoj budućnosti u Siriji. No, po tom pitanju i dalje ostaju podijeljeni. Kaže kako SAD vjeruje da je njegovo vrijeme prošlo i da bi mu Rusija trebala pomoći da se “suoči sa stvarnošću”. Iako je ruski ministar vanjskih poslova tijekom izjava za novinare sjedio nekoliko centimetara od njega, Tillerson je rekao kako je prilično utemeljena priča da je Rusija bila uključena u hakiranje uza vrijeme američke izborne kampanje.

Ukrajina kao barijera za bolje odnose

“To je ozbiljan problem. To je ono što znamo”, rekao je Tillerson. Lavrov je na to uzvratio da niti jedna činjenica nije potvrđena. Jedna od stvari oko kojih se dvije države ne slažu je situacija u Ukrajini. To je, kako kaže Tillerson, barijera da uspostave bolje odnose. Rusija je anektirala Krim 2014. što je izazvalo osude od strane Sjedinjenih Država.

Do sastanka dolazi u trenucima dok se diplomatski jaz između dvije zemlje produbljuje zbog situacije u Siriji. Do zaoštrenja odnosa došlo je nakon što su sirijske režimske snage, koje Rusi podupiru, kemijskim oružjem prošlog tjedna izvršile kemijski napad na civile. Amerikanci su potom bombardirali zračnu vojnu bazu sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Upravo danas je Lavrov poslao upozorenje Tillersonu, vezano za sljedeće vojne akcije SAD-a na sirijski režim. Dvojica diplomata susrela su se tijekom dana.

Oštre poruke s obje strane

Tillerson od utorka boravi u Moskvi, a već je u jučerašnjim izjavama dao naslutiti da su se odnosi između dvije države zaoštrili. Dao je svojevrstan ultimatum; ili će Rusija zauzeti stranu na kojoj su Sjedinjene Države i druge koje dijele njihovo mišljenje o Siriji, ili će podržati Iran, militantnu skupinu Hezbolah i sirijskog lidera Bašara al Asada.

Lavrov je tijekom današnjeg sastanka rekao kako je “vidio neke vrlo neugodne radnje u vezi s američkim napadom na Siriju”. “Smatramo da je od velike važnosti ne dopustiti da se te radnje ponove”, poručio je šef ruske diplomacije.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3125 članaka Više o autoru