Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Američki Vrhovni sud poništio povijesnu presudu, milijuni žena gube pravo na pobačaj

Ovom odlukom Vrhovnog suda savezne države će moći individualno odlučivati o pravu na pobačaj

WASHINGTON, DC - JUNE 24: Demonstrators argue with law enforcement moments before the Dobbs v Jackson Women's Health Organization ruling in front of the U.S. Supreme Court on June 24, 2022 in Washington, DC. The Court's decision in Dobbs v Jackson Women's Health overturns the landmark 50-year-old Roe v Wade case and erases a federal right to an abortion.   Brandon Bell/Getty Images/AFP (Photo by Brandon Bell / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Američki Vrhovni sud poništio je odluku Roe protiv Wadea kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji, izvijestio je BBC. Tako bi milijuni žena diljem SAD-a mogle izgubiti zakonsko pravo na abortus.

Naime, ovom odlukom Vrhovnog suda savezne države će moći individualno odlučivati o tom pravu, a očekuje se da bi pola saveznih država moglo uvesti stroža ograničenja ili zabranu. Dakle, tehnički se ukida savezno ustavno pravo na pobačaj.

Vrhovni sud razmatrao je slučaj Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization, koji je osporavao zabranu pobačaja u Mississippiju nakon 15 tjedana. No, većinski konzervativni sud je presudio u korist države većinom glasova od šest prema tri.

Obama: ‘Ovo je napad na osnovne slobode’

BBC javlja kako je 13 saveznih država već odobrilo takozvane pokretačke zakone, koji će automatski zabraniti pobačaj nakon presude Vrhovnoga suda. Očekuje se da će pristup pobačaju biti uskraćen za 36 milijuna žena u reproduktivnoj dobi, prema podacima udruge Planirano roditeljstvo.

Oglasio se bivši američki predsjednik Barack Obama, rekavši da je ovom odlukom “najosjetljivija osobna odluka koju netko može donijeti prepuštena hirovima političara i ideologa”. Dodao je kako je to “napad na osnovne slobode milijuna Amerikanaca”.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi odluku Vrhovnog suda nazvala je licemjernom te ustvrdila da će izazvati beskrajnu štetu. “To je šamar ženama što koriste vlastitu prosudbu za donošenje vlastitih odluka o svojoj reproduktivnoj slobodi”, rekla je Pelosi.

Ova vijest stiže nekoliko tjedana nakon što je u medije procurio nacrt većinskoga mišljenja koji je sugerirao da je Vrhovni sud SAD-a glasovao za poništavanje odluke kojom je legaliziran pobačaj.