Američki Zastupnički dom odobrio sankcije u pokušaju zaštite autonomije Hong Konga

Želi se pojačati pritisak na Peking

ZADNJA IZMJENA: srp 2, 2020
Foto: AFP

Američki Zastupnički dom u srijedu je jednoglasno odobrio tekst koji predviđa automatske sankcije protiv kineskih dužnosnika koji ne poštuju međunarodne obveze Kine prema autonomiji Hong Konga.

Budući da se ovaj tekst donekle razlikuje od onoga koji je, isto tako jednoglasno, odobren 25. lipnja u Senatu, u četvrtak će se ponovo uputiti u gornji dom na glasanje. Da bi stupio na snagu mora ga potpisati predsjednik Donald Trump.

Ovaj zakonski nacrt promiču i podupiru i republikanci i demokrati, u nastojanju da pojačaju pritisak na Peking nakon mjera koje je bila donijela američka vlada pošto je Kina u utorak usvojila zakon o nacionalnoj sigurnosti u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Što se omogućuje

Inačica odobrena u Zastupničkom domu “sadrži manje tehničke izmjene u odnosu na tekst koji smo senator (Pat) Toomey i ja podnijeli prošli tjedan na glasanje”, istaknuo je demokratski senator Chris Van Hollen.

“Sutra ćemo zatražiti u Senatu da se nova inačica odmah odobri”, napisao je u objavi na Twitteru.

Njihov će tekst omogućiti Washingtonu da sankcionira svaku fizičku i pravnu osobu koja bi konkretno sudjelovala u kršenju kineskih obveza.

Krenula uhićenja

Njegovi autori napose navode primjer “čelnika Kineske komunističke partije odgovornih za nametanje zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga” i policijske postrojbe umiješane u progon hongkonških prosvjednika. Kaznene mjere primjenjivat će se i na banke koji bi provodile “veće transakcije” sa sankcioniranim fizičkim i pravnim osobama.

Nepuna 24 sata od stupanja na snagu kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, policija je u srijedu pristupila prvim uhićenjima.

Oporba strahuje da će taj zakon koji je u utorak potpisao kineski predsjednik Xi Jinping, ograničiti slobode nakon povratka Hong Konga pod kinesku upravu 1997.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program