Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Amerika će otpustiti necijepljene vojnike

Pentagon je obvezno cijepljenje za sve aktivne pripadnike vojske uveo još u kolovozu 2021.

(FILES) In this file photo US soldiers patrol prior to an artillery live fire event by the US Army Europe's 41st Field Artillery Brigade at the military training area in Grafenwoehr, southern Germany, on March 4, 2020. - The United States will slash its military presence in Germany by 11,900 troops, relocating some to Italy and Belgium in a major shift of Washington's NATO assets, Defense Secretary Mark Esper announced on July 29, 2020. Of the 34,500 US military personnel in Germany, some 6,400 will be sent home while nearly 5,600 others will be moved to other NATO countries. (Photo by Christof STACHE / AFP)
FOTO: AFP

Američki vojnici koji se ne žele cijepiti protiv covida-19 bit će istoga trena otpušteni, objavila je u srijedu kopnena vojska rekavši da je to nužno da bi se održala borbena spremnost. Mjera se odnosi na regularne vojnike, rezerviste i kadete, a iznimke su oni koji imaju potvrdu o izuzeću od cijepljena, stoji u priopćenju.

Pentagon je obvezno cijepljenje za sve aktivne pripadnike vojske uveo još u kolovozu 2021. Većina vojnika primila je barem jednu dozu cjepiva, a 79 ih je umrlo od posljedica koronavirusa.

‘Necijepljeni vojnici su rizik’

“Borbena spremnost ovisi o vojnicima koji mogu trenirati, putovati, boriti se i pobijediti u ratovima”, rekla je visoka vojna dužnosnica Christine Wormuth. “Necijepljeni vojnici su rizik za vojsku i ugrožavaju spremnost”.

Ostale grane vojske, uključujući zrakoplovstvo, već su počele otpuštati vojnike koji su odbili cjepivo, prvi put odobreno za hitnu upotrebu u prosincu 2020.