Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Amerika, dan nakon odluke o pobačaju: Klinike su se počele zatvarati, policija ispalila suzavac na prosvjednike

Države su podijeljene, a Amerikankama zasad ne ostaje drugo nego otputovati u drugu državu u slučaju da žive u onoj u kojoj pobačaj nije dozvoljen

Police holding rubber-bullet guns and batons move to disperse a crowd of abortion rights activists protesting after the overturning of Roe Vs. Wade by the US Supreme Court, in Downtown Los Angeles, on June 24, 2022. - The US Supreme Court on Friday struck down the right to abortion in a seismic ruling that shredded five decades of constitutional protections and prompted several right-leaning states to impose immediate bans on the procedure. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)
FOTO: AFP

Nakon što je u petak presudom američkog Vrhovnog suda ženama ukinuto ustavno pravo na pobačaj, u više saveznik država klinike za pobačaj počele su se zatvarati, javlja BBC. No taj bi trend mogao nastaviti rasti budući da se očekuje da će oko polovica saveznih država sada uvesti nova ograničenja ili zabrane. Već njih 13 ima takozvane zakone o pokretanju koji će zabraniti pobačaj u roku od 30 dana.

Jučer nakon odluke u nekim dijelovima zemlje održani su prosvjedi. Tako su u Los Angelesu prosvjednici blokirali promet. U Phoenixu u Arizoni policija je ispalila suzavac na pro-choice prosvjednike. Očekuje se da će se prosvjedi nastaviti i u subotu i u drugim gradovima diljem SAD-a.

Zatvaranje klinike u Arkansasu

Klinika za pobačaje u Little Rocku u Arkansasu, državi koja dopušta trenutnu zabranu, zatvorila je vrata pacijenticama čim je mišljenje suda objavljeno na internetu. Osoblje je odmah kontaktiralo pacijentice da im kaže da su njihovi termini otkazani. “Bez obzira na to koliko se teško pripremamo za loše vijesti, kada konačno stignu, jako pogađaju. Morati nazvati ove pacijente i reći im da je Roe vs Wade poništen je srceparajuće”, rekla je medicinska sestra Ashli ​​Hunt za BBC.

Osobe koje svakodnevno prate pacijentice kroz gomilu prosvjednika do klinike, stajale su ispred u grupnom zagrljaju. “Mislila sam da će ova zemlja i dalje brinuti o ljudima. I dalje brinuti o ženama”, rekla je Karen, glavna pratnja. Istovremeno, oni koji se zalažu za pobačaj su slavili.

Zatvoren i zdravstveni centar u New Orleansu

Zatvoren je i Centar za zdravstvenu skrb za žene u New Orleansu u Louisiani. To je jedna od tri ustanove koje u toj državi rade pobačaj. Osoblje je otišlo kući. Izvan klinike, volonterka u pratnji Linda Kocher rekla je za BBC da će bogate žene i dalje moći pristupiti pobačaju u drugim državama, ali će “siromašne žene završiti u zaleđu” zbog nezakonitih postupaka. No, borac protiv pobačaja pastor Bill Shanks rekao je da je to “dan za slavlje”.

Očekuje se da će odluka Vrhovnog suda onemogućiti pobačaj za 36 milijuna žena u reproduktivnoj dobi, javlja BBC pozivajući se na istraživanje Planned Parenthood, zdravstvene organizacije koja pruža pobačaje. Odluku su s oduševljenjem dočekali aktivisti protiv pobačaja ispred suda u Washingtonu, no prosvjedi protiv te presude održali su se u više od 50 gradova diljem SAD-a.

Iako postoji problem podjele, nedavno istraživanje Pew-a pokazalo je da 61 posto odraslih kaže da bi pobačaj trebao biti legalan cijelo vrijeme ili većinu vremena, dok 37 posto kaže da bi trebao biti nezakonit cijelo vrijeme ili većinu vremena. U San Antoniju u Teksasu, zagovornica pobačaja Tere Harding rekla je da radi na sigurnosnom planu u slučaju da prosvjedi budu usmjereni na krizni centar za trudnoću koji vodi na periferiji grada. “Svaki ljudski život treba biti zaštićen”, rekla je.

Kreću i pravne i političke bitke

Odluka od petka predstavlja potpuni preokret vlastitog pravnog presedana Vrhovnog suda, što je iznimno rijedak potez, i vjerojatno će pokrenuti političke bitke koje dijele naciju. Guverneri država zapadne obale Kalifornije, Washingtona i Oregona obećali su da će zaštititi pacijente koji putuju iz drugih država radi pobačaja.

U državama u kojima su mišljenja o pobačaju jako podijeljena, poput Pennsylvanije, Michigana i Wisconsina, zakonitost postupka mogla bi se utvrditi na temelju izbora. U drugim slučajevima, presuda bi mogla pokrenuti novi krug pravnih bitaka, uključujući i pitanja mogu li pojedinci otići izvan države radi pobačaja ili naručiti lijekove za pobačaj putem pošte. U međuvremenu, bivši potpredsjednik Mike Pence, dugogodišnji kritičar slučaja Roe protiv Wadea, pozvao je borce protiv pobačaja da ne prestaju dok “svetost života” ne bude zaštićena zakonom u svakoj državi.

Istovremeno, predsjednik Joe Biden kazao je jučer u svom govoru kako će njegova administracija učiniti sve kako bi ženama koje žele otputovati u drugu državu kako bi obavile pobačaj to bude i omogućeno. Poručio je jednako tako da narod još uvijek može promijeniti aktualnu situaciju i da još nije sve gotovo.