Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Amerika dronovima napala ISIS-K

Udar bespilotnim letjelicama na organizatora napada dogodio se istočno od Kabula. 'Prvi pokazatelji su da smo ubili metu'

US President Joe Biden speaks about the ongoing US military evacuations of US citizens and vulnerable Afghans, in the East Room of the White House in Washington, DC, on August 20, 2021. - Biden said Friday he has not seen America's allies question US credibility over the conduct of its withdrawal from Afghanistan as the Taliban took over the country. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
FOTO: AFP

SAD su bespilotnim letjelicama napale organizatora napada, ISIS-K, u istočnom Afganistanu, priopćila je vojska u petak, dan nakon što je u samoubilačkom bombaškom napadu na zračnu luku u Kabulu poginulo 13 američkih vojnika i više afganistanskih civila.

Predsjednik Joe Biden obećao je u četvrtak da će Sjedinjene Države loviti odgovorne za napad, rekavši kako je naredio Pentagonu da smisli planove za napad na počinitelje.

Prvi pokazatelji su da smo ubili metu

Središnje zapovjedništvo SAD-a priopćilo je da se udar dogodio u provinciji Nangarhar, istočno od Kabula i na granici s Pakistanom. Nije navedeno je li cilj povezan s napadom na aerodrom.

“Prvi pokazatelji su da smo ubili metu. Ne znamo za civilne žrtve”, navodi se u američkom vojnom priopćenju.

Amerika objavila novo upozorenje

Islamska država Khorasan (ISIS -K), podružnica militanata koji su se prethodno borili protiv američkih snaga u Siriji i Iraku, priopćila je da je izvršila napad u četvrtak u kojem je poginulo na desetine ljudi – uključujući Afganistance koji su pokušavali napustiti zemlju.

Osim 13 poginulih američkih vojnika, 18 ozlijeđenih prevezeno je u Njemačku, javlja Reuters. Na aerodromu u Kabulu nalazi se otprilike 5000 američkih vojnika koji pomažu u evakuaciji američkih građana, ugroženih Afganistanaca i drugih nacionalnosti. Evakuacija civila i stranih vojnika trebala bi završiti do 31. kolovoza, roka koji je usuglašen s talibanima.

Američko veleposlanstvo u Kabulu zatražilo je u petak od američkih državljana da hitno napuste područje oko zračne luke u Kabulu zbog sigurnosti. Uoči napada u četvrtak, objavljeno je slično upozorenje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više