Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Amerika iznenada ukida sankcije najbogatijem oligarhu; što nam to govori o pokušajima pritiska na Rusiju?

Kovačević analizira što znači odluka američke vlade da privremeno ukine sankcije RUSAL-u, kompaniji Olega Deripaske

CEO of RusAl and Basic Element Oleg Deripaska before a meeting On investment in electric power industry, which took place at the Sayano-Shushenskaya power station., Image: 54040706, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
FOTO: Profimedia, Sputnik

RUSAL, kompanija najbogatijeg ruskog oligarha Olega Deripaske, žalio se na sankcije, nakon čega ih je Amerika odlučila privremeno ukinuti. Pokazalo se da te sankcije imaju ozbiljne posljedice ne samo za Rusiju nego i za američko gospodarstvo kao i za gospodarstva američkih saveznica. Brzo odustajanje od odluke koja je donesena prije nešto više od dva tjedna, pokazuje da oni koji o tim sankcijama odlučuju nisu predvidjeli sve njihove moguće posljedice. Kao što su bili složni u donošenju odluka o poduzimanju diplomatskih mjera protiv Rusije, zapadni su saveznici sad složno odustali od onih sankcija koje osim za rusku ekonomiju imaju negativne posljedice i za njihove interese. Ova zbrka pokazuje da u vrhu američke administracije postoje ozbiljna nesuglasja

Tek što su počele djelovati i – u skladu s očekivanjima – izazvale katastrofalne posljedice za kompanije najbogatijeg ruskog oligarha Olega Deripaske, američke sankcije protiv tog oligarha su 23. travnja iznenadnom odlukom Ureda za nadzor strane imovine ukinute. Isti dan kad je vrijednost dionica RUSAL-a i drugih kompanija u vlasništvu Olega Deripaske ozbiljno pala, ministar financija Steven Mnuchin je objasnio da „američka vlada ne želi pogoditi vrijedne ljude koji ovise u RUSAL-u“.

Upoznao je javnost da se RUSAL žalio na uvedene sankcije pa je Ministarstvo odlučilo da privremeno ukine sankcije protiv Deripaske dok traje postupak odlučivanja o žalbi. Naglasio je da je Ministarstvo uzelo u obzir utjecaj koji su sankcije protiv RUSAL-a imale na američke partnere i saveznike. Očito, pokazalo se da te sankcije imaju ozbiljne posljedice ne samo za Rusiju nego i za američko gospodarstvo kao i za gospodarstva američkih saveznica.

Deripaska je priznao američki autoritet

No, tako brzo odustajanje od odluke koja je donesena prije nešto više od dva tjedna, 6. travnja, pokazuje da oni koji o tim sankcijama odlučuju nisu predvidjeli sve njihove moguće posljedice. Kao što su bili složni u donošenju odluka o poduzimanju diplomatskih mjera protiv Rusije, zapadni su saveznici sad složno odustali od onih sankcija koje osim za rusku ekonomiju imaju negativne posljedice i za njihove interese.

Ako se Rusija pokaže kao ustrajna u trpljenju znatnih šteta za svoje gospodarstvo, ona može od Zapada ishodovati ustupke zbog nespremnosti Zapada, ponajprije Amerike, da otrpi i najmanje negativne posljedice svojih odluka i politika. No, činjenica da je američka administracija, temeljem žalbe koju je uputio Deripaska, privremeno odgodila primjenu sankcija protiv njegovih kompanija ipak predstavlja i američku pobjedu. Oligarh iz kruga najbližih Putinovih suradnika priznao je autoritet američke vlasti.

Pokazao je da je radi zaštite svojih interesa spreman dovesti u pitanje dosad neupitnu lojalnost Putinu. Hoće li se suočiti s neprilikama u Rusiji, tek ćemo vidjeti. Isto tako budućnost će pokazati hoće li još koji od oligarha pogođenih američkim sankcijama krenuti Deripaskinim putem. Ako se dogodi da ruski oligarsi počnu pregovarati s američkom administracijom slijedeći samo logiku svojih poslovnih interesa, to ipak može dovesti do pukotina u dosad čvrstim vezama između njih i Putinova režima.

Utjecaj na rusku unutarnju politiku

Direktor moskovskog Instituta za politička istraživanja Sergej Markov posljednja zbivanja oko RUSAL-a vidi kao posljedicu krize unutar američkih struktura vlasti. Odluku o sankcijama nametnuli su predstavnici vojnih i sigurnosnih agencija, a osporili su je predstavnici ekonomskih resora koji ne žele porast cijena aluminija. Pavel Salin s Financijskog sveučilišta misli da su Amerikanci poslali poruku da su spremni pregovarati o budućnosti RUSAL-a.

Njima ne odgovara trenutni rast cijena aluminija pa su stoga ukinuli sankcije, ali im ne odgovara ni RUSAL kao stalni globalni konkurent. Njihova je poruka, misli Salin, da RUSAL treba razbiti na manje kompanija. Druga je moguća poruka da sam Deripaska, kao najbliži Putinov suradnik, treba otići iz RUSAL-a čime bi nestao formalni povod za sankcije protiv te kompanije.

Na Kremlju je da odredi hoće li se, u interesu trajnog izbjegavanja sankcija, odreći Deripaske. Ako bi se to dogodilo, to bi ipak bila američka pobjeda jer bi se pokazalo da Amerikanci mogu uspješno utjecati na rusku unutrašnju politiku. Publicist i politolog Jevgenij Banj misli da je takav ishod neprihvatljiv za Putina.

Nesuglasja u vrhu američke administracije

Profesor na Moskovskom državnom fakultetu međunarodnih odnosa Valentin Katasonov ukazuje da ruska vlast ne bi trebala nasjesti na američki trik da putem pojedinačnih ustupaka ostvaruje utjecaj na rusku unutrašnju politiku. Zbrka oko sankcija pokazuje da u vrhu američke administracije postoje ozbiljna nesuglasja. To ipak ne znači da Amerika neće poduzeti sve da bi zadržala svoj dominantni položaj u sustavu međunarodnih odnosa.

Ako dođe do promjene odnosa snaga u američkoj administraciji, sankcije protiv RUSAL-a mogu iznenada opet biti uvedene kao što su iznenada ukinute. Da bi se eliminirala neizvjesnost povezana s odnosom američke administracije prema Deripaski, misli Katasonov, RUSAL treba nacionalizirati. Činjenica da je Amerika pod utjecajem saveznica promijenila svoju prethodno jednostrano donesenu odluku govori da ni Washington nije potpuno samostalan u donošenju dalekosežnih odluka.

Ali nepredvidljivost i sklonost naglim i neobrazloženim zaokretima ne može biti osnova trajnih savezništava. U pogledu odnosa prema Rusiji, čini se, ipak nije došlo do ozbiljnije promjene. Odluka o odgodi primjene sankcija protiv RUSAL-a ipak je donesena zbog očuvanja sloge među saveznicima, a ne zato da bi se poboljšali odnosi s Rusijom.