Politika & Kriminal

Amerika lupila nove sankcije Iranu

Nadaju se da će sankcije ubrzati pad međunarodne gospodarske aktivnosti Irana

US President Donald Trump disembarks from Air Force One upon arrival at Southwest Florida International Airport in Fort Myers, Florida, on October 31, 2018, as he travels for a campaign rally. (Photo by SAUL LOEB / AFP) / ALTERNATIVE CROP
FOTO: AFP

Sjedinjene Države u ponedjeljak su obnovile i ojačale ekonomske sankcije iranskom naftnom, bankarskom i prometnom sektoru pošto su se ranije ove godine odlukom predsjednika Donalda Trumpa odlučile povući iz nuklearnog sporazuma što ga je Iran 2015. sklopio sa šest velikih sila.

“Veliki financijski pritisak koji ministarstvo financija provodi nad Iranom treba dati jasno do znanja iranskom režimu da će se suočiti sa znatnom financijskom izoloacijom te ekonomskom stagnacijom, sve dok temeljito ne promijene svoje destabilizirajuće ponašanje”, rekao je Steven Mnuchin, američki šef financija.

Izuzeće vrijedi za osam država

Sankcije obuhvaćaju 50 iranskih banaka i podružnica, više od 200 osoba i plovila u njihovu pomorskom transportu, a zahvaćaju i Iran Air, nacionalnu zrakoplovnu kompaniju te više od 65 njihovih zrakoplova, rekao je u izjavi Mnuchin.

Američki državni tajnik Mike Pompeo kazao je da SAD u slučaju osam država poštuje privremeno izuzeće čime im dopušta kupovati iransku naftu, a to su Kina, Indija, Grčka, Italija, Tajvan, Japan, Turska i Južna Koreja, redom zemklje koje su najveći kupci iranske nafte.

SAD se nada padu gospodarske aktivnosti Irana

Pompeo je kazao da više od 20 država poštuje sankcije te je prekinulo uvoz nafte iz Irana, smanjujući tako kupnju za više od milijun barela po danu.

Državni tajnik Pompeo rekao je da je Iran destabilizirajuća sila na Bliskom istoku, a sankcije bi trebale ubrzati nagli pad međunarodne gospodarske aktivnosti Irana. Pompeo je istaknuo da se nada kako je novi dogovor s Iranom moguć.

Nastavite čitati