Politika & Kriminal

Amerika ukida zabranu međunarodnih putovanja. Za cijepljene

U 18 proteklih mjeseci zabrana putovanja razdvojila je brojne obitelji

(FILES) In this file photo taken on March 15, 2020, travelers arrive at the international terminal of the O'Hare Airport in Chicago, Illinois. - Air passengers bound for the US will require a negative Covid-19 test within three days of their departure, the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) said on January 12, 2021. "Testing does not eliminate all risk but when combined with a period of staying at home and everyday precautions like wearing masks and social distancing, it can make travel safer," said CDC Director Robert Redfield. (Photo by KAMIL KRZACZYNSKI / AFP)
FOTO: AFP/Ilustracija

Sjedinjene Države će za cijepljene osobe početkom studenoga ukinuti ograničenja koja su od ožujka 2020. bila uvedena za međunarodna putovanja. U 18 proteklih mjeseci zabrana putovanja izazvala je nebrojene teške osobne i obiteljske situacije i razdvajala stotine tisuća ljudi.

Osim dokaza o cijepljenju protiv covida-19, putnici se moraju testirati tri dana prije putovanja u Sjedinjene Države i nositi masku, rekao je koordinator Bijele kuće za borbu protiv pandemije Jeff Zients na telefonskoj konferenciji.

Aviokompanije moraju urediti sustav praćenja putnika

Zrakoplovne kompanije će morati uspostaviti sustav praćenja putnika koji će im omogućiti da ih kontaktiraju. Ta je odluka donesena u trenutku prilično napete situacije između Francuske i Sjedinjenih Država zbog “slučaja podmornica”, ali Jeff Zients je inzistirao da je odluku “diktirala znanost”.

Washington ukida ograničenje koja se od ožujka 2020. odnosi na putnike iz Europske unije, Velike Britanije i Kine, a kasnije će se primjenjivati i na Indiju i Brazil. Za sada Bijela kuća nije precizirala koja cjepiva će omogućiti ulazak na američko tlo.

EU pozdravlja američku odluku

Brojni Britanci i Europljani su primili cjepivo AstraZenece, koje Sjedinjene Države ne priznaju, a na njihovom su popisu cjepiva Pfizer/BioNTecha, Moderne i Johnson&Johnsona. Europske zemlje su otvorile svoje granice cijepljenim Amerikancima i smetao ih je nedostatak reciprociteta.

Europska unija, kao i Njemačka i Velika Britanija, vrlo su brzo u ponedjeljak pozdravile američku odluku. “Dugoočekivani korak za razdvojene obitelji i prijatelje, dobra novost za biznis”, kaže se u priopćenju Europske komisije na Twitteru.

Olaf Scholz, zamjenik njemačke kancelarke i ministar financija, napisao je na Twitteru da je to “sjajna vijest za njemačka i europska ulaganja, naše izvoze i sve prekoatlantske odnose”. “Izvrsna vijest za putnike iz Velike Britanije u Sjedinjene Države”, napisala je šefica britanske diplomacije Liz Truss na Twitteru. “To je važno za obnovu našeg gospodarstva, za naše obitelji i trgovinsku razmjenu”.

Stroža testiranja za necijepljene Amerikance

Udruženje europskih zračnih prijevoznika Airlines for Europe je tvitom izrazilo zadovoljstvo i pozdravilo najavu koja će pokrenuti prekoatlantska putovanja. Jeff Zients je precizirao da će necijepljeni Amerikanci koji se vrate u Sjedinjene Države nakon boravka u inozemstvu podlijegati još strožim testiranjima.

Bijela kuća je postrožila ton posljednjih tjedana nakon otpora iskazanom cijepljenju u zemlji i najavila da će tamo gdje savezne vlasti imaju mogućnosti ono biti obvezno ili snažno preporučeno. Bijela kuća još nije donijela najdrastičniju odluku koja je u njezinoj moći o obveznom cijepljenju na unutrašnjim letovima u Sjedinjenim Državama.

Ukidanje ograničenja za putovanja ne odnosi se na kopnene granice Sjedinjenih Država s Kanadom i Meksikom, koje ostaju zatvorene za sva putovanja koja nisu nužna, osim za američke građane. Ograničenja će biti na snazi najmanje do 21. listopada, rekao je Jeff Zients.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu