Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Amerika uvela sankcije protiv donedavnog šefa Obavještajno sigurnosne agencije BiH

Označen je kao osoba koja je tijekom obnašanja dužnosti surađivala s kriminalnim mrežama

14.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Direktor Obavjestajno sigurnosne agencije (OSA) napustio je prostorije MUP-a Kantona Sarajevo, nakon sto je ranije jutros uhapsen.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Američka administracija nametnula je u srijedu sankcije donedavnom šefu Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanu Mehmedagiću te još dvojici državljana BiH od koji je jedan blisko povezan s liderom bosanskih Srba Miloradom Dodikom.

U priopćenju koje je objavilo američko Ministarstvo financija stoji kako su nove sankcije uvedene osobama koje su proglašene prijetnjom stabilnosti u regiji, međunarodnom povjerenju i naporima za uspostavu demokracije na zapadnom Balkanu.

Aktivnosti protiv stranaka

Donedavni ravnatelj OSA-e Mehmedagić koji je slovio za osobu od povjerenja predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića označen je kao osoba koja je tijekom obnašanja dužnosti surađivala s kriminalnim mrežama radi osobne koristi i koristi SDA zlorabeći pri tom svoje ovlasti.

“Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacijsku kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti političara u BiH koji nisu povezani sa SDA”, stoji uz ostalo u obrazloženju odluke o sankcijama.

Dodatno je pojašnjeno kako su Mehmedagićeve aktivnosti bile izravno usmjerene protiv “osmorke” odnosno stranaka koje su nakon izbora provedenih u listopadu 2022. formirale blok čiji je cilj bio izbaciti SDA iz vlasti.

Mandat prepun afera

Mehmedagić je na čelu OSA-e bio od 2015. godine do ožujka ove godine kada ga je na toj poziciji zamijenio Almir Džuvo a njegov su mandat pratile brojne afere, uključujući činjenicu da nikada nije uspio dokazati posjeduje li visokoškolsku diplomu.

Uz bivšeg ravnatelja OSA-e SAD je sankcijama kaznila i Dragana Stankovića, čelnika Geodetske uprave Republike Srpske. On je označen odgovornim za protuzakonito knjiženje imovine BiH na entitet RS što je pitanje oko kojega se godinama vodi žestoki spor između države i vlasti RS koje pokušavaju preuzeti vlasništvo nad nekretninama u državnom vlasništvu iako o tome nije donesen potrebni zakon.

Državljanin BiH Edin Gačanin treći je na popisu osoba kojemu su SAD uvele sankcije od 15. ožujka a riječ je o osobi povezanoj s trgovinom drogom. Gačanin je poznat i pod nadimkom “Tito”, a vjeruje se da godinama upravlja mrežom krijumčara drogom čije je sjedište u Dubaiju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više