Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Amerika zatražila od svojih ljudi da hitno napuste dio oko kabulske zračne luke

Uoči napada u četvrtak, objavljeno je slično upozorenje

In this picture taken in the late hours on August 22, 2021 British and Canadian soldiers stand guard near a canal as Afghans wait outside the foreign military-controlled part of the airport in Kabul on August 23, 2021, hoping to flee the country following the Taliban's military takeover of Afghanistan. (Photo by WAKIL KOHSAR / AFP)
FOTO: AFP

Američko veleposlanstvo u Kabulu zatražilo je u petak od američkih državljana da hitno napuste područje oko zračne luke u Kabulu zbog sigurnosti, dan nakon smrtonosnog napada.

“Američki građani koji se nalaze u ovom trenutku kod ulaza Abbey, Istočnog ulaza, Sjevernog ulaza i ulaza novog ministarstva unutarnjih poslova trebaju odmah otići”, objavila je ambasada na svojoj internetskoj stranici bez dodatnih pojašnjenja.

Uoči napada u četvrtak, objavljeno je slično upozorenje.

Evakuacija suočena s ‘uvjerljivim prijetnjama’

“Zbog prijetnji sigurnosti zračnoj luci u Kabulu, nastavljamo savjetovati američke građane da izbjegavaju otići na aerodrom i da izbjegavaju ulaze u zračnu luku”, upozorava veleposlanstvo.

Ranije u petak, glasnogovornik ministarstva obrane John Kirby izjavio je da je evakuacija suočena s “neposrednim i uvjerljivim prijetnjama”.

To upozorenje objavljeno je dan nakon napada Islamske države u kojem je poginulo najmanje 85 ljudi, među kojima 13 američkih vojnika.

Novi napad je vjerojatan

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki ocijenila je da je još jedan napad “vjerojatan”, navodeći stručnjake za sigurnost. Dani koji slijede bit će “dosad najopasnije razdoblje”, dodala je.

Evakuacije s kabulskog aerodroma se nastavljaju, nekoliko dana uoči roka za povlačenje američkih snaga 31. kolovoza.

Dosad je iz Afganistana izvučeno više od 100.000 ljudi, ali više tisuća ih je i dalje u zračnoj luci.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više