Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Amerikanci srušili kineski balon koji je letio iznad njihove baze s nuklearnim arsenalom. Objavljena snimka tog trenutka

Biden je odobrio da se balon sruši čim je prije moguće

Eyewitness image taken by Chase Doak captures what is suspected to be a Chinese spy balloon on Wednesday February 1, 2023 as it was flying over the city of Billings, Montana. The balloon has been flying over the United States for a couple of days, U.S. officials said on Thursday, in what would be a brazen act just days ahead of a planned trip to Beijing by U.S. Secretary of State Antony Blinken. Defence officials said they were confident the high-altitude surveillance balloon belonged to China. It was most recently seen above the western state of Montana. The military decided against shooting it down in case debris falls. China warned against speculation and "hype" until the facts are verified. A senior defence official speaking on condition of anonymity said the government prepared fighter jets, including F-22s, in case the White House ordered the object to be shot down.,Image: 753788133, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
FOTO: Profimedia

Borbeni zrakoplov srušio je kineski balon koji je nekoliko dana nadlijetao Sjedinjene Države i “neprihvatljivo kršio” američki suverenitet, objavilo je u subotu američko ministarstvo obrane.

“Danas poslije podne, po naredbi predsjednika (Joea) Bidena, američki borbeni zrakoplov (…) srušio je špijunski avion na velikoj visini, koji je lansirala i koji pripada Narodnoj Republici Kini, u zračnom prostoru iznad voda obale Južne Karoline”, priopćio je ministar obrane Lloyd Austin.

Joe Biden “uvijek će sigurnost Amerikanaca učiniti prioritetom i tako učinkovito odgovoriti na neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta”, dodaje se u priopćenju, prenosi agencija AFP.

 

Letio iznad Montane, gdje je nuklearni arsenal

Balon je bio otkriven iznad Montane u srijedu gdje je u vojnoj bazi na sjeveru pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama, a Pentagon je kazao da je predsjednik već istoga dana odobrio rušenje.

“U srijedu je predsjednik Biden odobrio da se špijunski balon sruši čim se ispune uvjeti da ta misija bude izvedena bez opasnosti za američke živote”, dodao je Austin.

Kina je ranije u subotu odbacila optužbe za špijunažu, kazavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog “više sile” i optužila je američke političare i medije da iskorištavaju situaciju kako bi ocrnili Kinu, javlja Reuters.

Kineski balon dio nadzorne flote

Američki dužnosnik obrane objasnio je da je kineski balon dio nadzorne flote balona koji obavljaju špijunažu nad pet kontinenata, javlja Reuters. Kineski balon nije bio meteorološki već špijunski sa zadaćom da se domogne podataka o osjetljivim vojnim mjestima, rekao je američki dužnosnik obrane.

Američka savezna uprava za civilno zrakpolovstvo (FAA) objavila je da je nastavljen promet u trima zračnim lukama Južne Karoline, a to su Wilmington, Myrtle Beach i Charleston, pošto je ranije promet bio prekinut “iz sigurnosnih razloga”.

Kina je u petak izrazila žaljenje jer je njezin “civilni” balon zalutao iznad teritorija SAD-a. Glasnogovornik kineske vlade rekao je ranije da “Kina nema namjeru narušavati kopneni teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje”.

Blinken naprasno otkazao put u Peking

Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je da je upad “balona za nadzor” u američki zračni prostor “neprihvatljiv” i “neodgovoran” te je otkazao posjet Pekingu planiran za nedjelju. To bi bio prvi posjet Kini jednog američkog državnog tajnika od 2018. godine.

Odgađanje Blinkenova putovanja, što su ga dogovorili u studenom Biden i kineski predsjednik Xi Jinping, udarac je za one koji su u tom posjetu vidjeli priliku da se stabilizira sve lošiji odnos između dviju zemalja.

Kina se nada stabilnom odnosu sa SAD-om kako bi se mogla usredotočiti na svoje gospodarstvo, koje je ugrozila sada napuštena politika nulte tolerancije na covid i koje su zapostavili strani investitori, uplašeni povratkom državnog intervencionizma na tržištu. Pentagon je u petak rekao da je drugi kineski balon primijećen u Latinskoj Americi, no nije naveo točnu lokaciju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više